Ik Ben Kachel’ een (virale) hit

Ik Ben Kachel gaat viraal

Ik Ben Kachel een (virale) hit (Wêr Bisto) zijn het nu de Friese vrienden van OBZ. Elf jaar na het succes van Twarres’ hit “Wêr Bisto” volgen Kees, Dylan en Jelte van OBZ hun Friese repertoire met hun monsterlied “Ik Ben Kachel”. “Het begon als een ‘grapje’, maar onze Nederlandstalige duizendpoot ging al snel viraal. Het werd ook gestreamd en gedeeld op sociale media in Vlaanderen. Waar sommige artiesten een jaar over doen om een hit te schrijven, is het ons gelukt in amper 3 uur. We zijn er heel blij mee”, zegt het trio  enthousiast. De kans is groot dat je het jeugdige thuisfront wel al eens hebt zien meelippen met ‘Ik Ben Kachel’, tijdens het maken van hun TikTok-filmpje of variant.

OBZ-Ik-Ben-Kachel

Zowel in Nederland als in Vlaanderen

Wekenlang kampeert dé trending track van het moment al in de hoogste regionen van de Viral Spotify-lijsten, zowel in Nederland als in Vlaanderen. We hebben het nu over bijna 3 miljoen Spotify-streams en meer dan 1 miljoen YouTube-weergaven. Ook op sociale media (TikTok, Instagram, Snapchat) werden en worden video’s veel geproduceerd en gedeeld. Achter het succes van “Ik Ben Kachel” staan ​​Kees, Dylan en Jelte van de muziekgroep OBZ, kort voor hun geboorteplaats Oudebildtzijl. “Het begon eigenlijk als een leuk liedje voor vrienden en familie en we deden het in slechts 3 uur. Nooit gedacht dat het zo snel en zo hard viraal zou gaan. Echt hard is het gegaan vanaf het moment dat de populaire Radio 538 hem is beginnen draaien.

Het Harvest Festival in Franeker

In het begin kregen we WhatsApp-berichten en dachten we nog dat het ging om een lokale radio, maar snel werd het ons duidelijk dat de grote Radio 538 er voluit voor ging. Het was niet het origineel plan (lacht), maar voor we het wisten draaiden we op het Harvest Festival in Franeker de ‘Ik Ben Kachel’-videoclip. Ook de Hardstyle-remix doet het bijzonder goed. Er sluimert al een opvolger en onze act is in progress. Het is in ieder geval de bedoeling dat we in de toekomst, met ons drieën, nog meer muziek gaan maken. We kijken er ook echt naar uit om binnenkort eens te gast te zijn in Vlaanderen, want ‘Ik Ben Kachel’ heeft zich ook bij jullie viraal verspreid. Dat merken we aan de talrijke berichten en reacties die we van bij jullie ondertussen al hebben ontvangen. Heerlijk!”, klinkt het bij het OBZ-collectief.

‘Ik Ben Kachel’ van OBZ verscheen op Klare Taal en is nu digitaal beschikbaar. De song werd geproduceerd door Dylan van der Feen van OBZ, die ook al produceerde voor o.a. De Zware Jongens, Wilbert Pigmans en De Havenzangers.