...

Kerstboom uit Dilbeek siert Grote Markt Brussel

Kerstboom groeide 25 jaar in Dilbeek

Kerstboom die uit Dilbeek komt zal dit jaar te zien zijn op de Grote markt van Brussel. De kerstboom heeft jarenlang gestaan aan de zijkant van het huis van de familie Vierendeels. Deze werd jaren geleden aangeplant door de vorige eigenaar en nu een boom is van ongeveer een achttien hoog en een zes tot zeven meter breed. Als je hem ziet staan naast het huis van de familie Vierendeels dan moet je inderdaad toegeven dat hij zeker niet zal misstaan op de Brusselse Grote Markt. Het omzagen van de boom om hem daarna op de vrachtwagen te laden was een hele gebeurtenis voor de wijk en de nabije buurt.

Kerstboom Dilbeek
Paul en Annemie eigenaars van de boom

Een boompje werd een boom

Paul Vierendeels vertelt:” De boom was nog een boompje toen we het huis kochten (1998) en was een heel mooi boompje”. Maar ondertussen is het boompje een hele boom geworden met alle gevolgen van dien. Door het groeien gingen ook de wortels uitzetten waardoor de klinkers van het tuinpad naar omhoog kwamen maar ook de garagemuur kreeg het hard te verduren door de wortels van de boom. Maar ook gaf de hij veel vuil af en dan spreken we nog niet van de dennenappels die ieder jaar groeiden en uiteraard ook naar beneden vielen. Dus werd er beslist dat het beter zou zijn moest de boom weg zijn.

Kerstboom Dilbeek

Pierre De Mesmaeker van Inter-Arbo

Via de buren kwamen ze in contact met Inter-Arbo en zaakvoerder Pierre De Mesmaeker die gespecialiseerd is in het rooien van (grote) bomen. Pierre kwam ter plaatse en vond het z’on mooie boom dat hij prompt een aanvraag indiende bij de stad Brussel om deze boom de Grote Markt te laten versieren tijdens de Kerstperiode. De mensen van stad Brussel kwamen een tijdje daarna ook naar de boom kijken en gaven uiteindelijk hun ja-woord om de mooie Dilbeekse boom te laten fungeren als kerstboom op de Grote Markt te Brussel. Wat de familie Vierendeels natuurlijk een hele eer vindt, hun boom in het middelpunt van de Europese hoofdstad.

Kerstboom Dilbeek

Amper vijf minuten werk

En vandaag was het eindelijk zover. Om iets na acht kwam de vrachtwagen met oplegger aangereden, samen met een grote hijskraan. Eerst werd er begonnen om de onderste takken van de boom weg te zagen. Daarna klom een werknemer van De firma in de boom om hem vast te maken aan de grote hijskraan ten einde de kerstboom zo min mogelijk te beschadigen. Toen hij aan de hijsbanden was vastgemaakt was het nog amper vijf minuutjes werk en de boom hing al te bengelen aan de grote hijskraan. Een emotioneel moment voor de vrouw des huizes Annemie Soete.

Kerstboom Dilbeek

Annemie morgen om zes uur present in Brussel

Zij verklaarde dat ze morgen om zes uur op de Grote Markt zou aanwezig zijn om het plaatsen van de kerstboom ginder mee te maken. Een paar minuten na haar uitspraak lag hij al onbeschadigd op de grote trailer die daar opgesteld stond. En dan morgenvroeg omstreeks vijf uur zal hij zijn reis naar Brussel aanvatten. Dit moet zo vroeg om voldoende tijd te hebben om het uitzonderlijk transport door de smalle Brusselse straatjes te loodsen. Dat wordt voor de bestuurder in kwestie een heel huzarenstukje om zonder problemen de Grote Markt te bereiken. Gelukkig zal het uitzonderlijk vervoer professioneel worden begeleidt

Kerstboom Dilbeek
Buurvrouw Maddy en broer Etienne kwamen ook even kijken

Ik zal hem wel missen

Paul wist me ook nog te vertellen dat de vorige eigenaar (de man die de kerstboom plantte) spijtig genoeg ondertussen overleden is. Maar zijn weduwe was apetrots vertelde ze aan de telefoon dat hun boom werd uitgekozen om volledig versierd te pronken op de Grote Markt van de Europese hoofdstad. Ook als de boom terug van de grote markt verdwijnt krijgt hij nog een tweede leven. Dan gaat hij namelijk naar een beschutte werkplaats waar ze hem in planken zagen om er uiteindelijk meubels mee te maken. Tenslotte vermelden we nog even dat Paul en Annemie na het versieren nog de eer krijgen om de lichtjes van hun kerstoom op 26 november om 18u aan te steken. Maar vertrouwde Paul ons nog toe:” ik zal hem wel missen”.

Kerstboom Dilbeek