...

Kleuren en lichtinval: hoe creëer je de perfecte ruimtes?

Kleuren en lichtinval

Kleuren en lichtinval: hoe creëer je de perfecte ruimtes?

Je lichtinval, oriëntatie, ramen en interieurkleuren bepalen samen hoe comfortabel, licht of gezellig je ruimtes in je huis aanvoelen. Hoe je dit alles harmoniseert en de perfecte ruimtes creëert, lees je hier.

Natuurlijke lichtinval stimuleren

Bij een totaalrenovatie of bij het bouwen van je huis, denk je best goed na over de natuurlijke lichtinval. Zeker in druilerige landen zoals België, is een natuurlijke lichtinval binnenlaten of zelfs stimuleren erg belangrijk. Zo heeft zonlicht vaak een positief effect op ons humeur, energie en concentratievermogen en bevordert natuurlijk licht een goed slaappatroon. Hoe zorg je nu voor genoeg natuurlijke lichtinval in je huis? Bekijk samen met je architect of de plaatsing van je ramen en deuren optimaal is in jouw huis: blokkeren binnendeuren natuurlijk licht, is je hal te donker, kan je werken met meer dakramen, lichtkoepels of misschien zelfs een vide? Bij nieuwbouw kan je ook de aparte ruimtes laten ‘inspringen’ zodat er voldoende licht is in elke ruimte.

Breng ook je meubels en vloeren in kaart

Niet enkel je ramen zijn belangrijk, ook je meubels, interieur en andere materialen zijn van belang. Houd dus ook rekening met de kleur van je vloeren, meubels, de diepte van je huis, je trap, scheidingswanden en de grootte van je ramen. Ook een open zicht naar de tuin, nabije natuur of zelfs een patio kan binnen ruimte creëren. Eens je dit in kaart hebt gebracht, kan je verder nadenken over de juiste interieurkleuren.

De juiste interieurkleuren kiezen

Het zonlicht dat in je ruimtes binnenvalt, bepaalt natuurlijk hoe de kleuren in jouw kamer tot zijn recht komen. Ligt jouw woonkamer op het zuiden? Dan kan je voor veel kleuren kiezen, buiten donkere of diepe kleuren want die worden te hard door het sterke gele licht. Onze favorieten zijn zachte blauwe kleuren of bleke pastelkleuren. Bij het koelere, blauwe licht uit het noorden, kies je best voor kleuren die een warme ondertoon hebben. Het iets koelere licht uit het oosten past dan weer goed bij groene of blauwe kleuren.

Vergeet het grote plaatje niet

Zoals je ziet, mag je voor een rustgevende woonplek met mooie lichtinval het grotere geheel dus niet uit het oog verliezen. Een raam op de juiste plaats van de correcte grootte, is dus van groot belang voor een natuurlijke lichtinval en een rustgevende ‘feel’ in je huis. Een iets hogere prijs voor ramen op de juiste plaats is dus zeker op lange termijn de investering waard. Bezoek daarom gerust eens andere huizen of monumenten en ontdek hoe er in het ontwerp met het licht wordt gespeeld. Je beleeft namelijk pas echt hoe licht een invloed heeft op jouw ontwerp door het echt te beleven.