Hoe kies je de beste matras?

Hoe kies je de beste matras

Hoe kies je de beste matras?

Je matras. Je slaapt er elke nacht op. Meer nog je nachtrust bepaalt de kwaliteit van je dag. Bovendien gaat een matras gemiddeld ongeveer 10 jaar mee. Het is dus belangrijk dat je een goede matras kiest. Maar hoe doe je dat? Online lees je veel tegenstrijdigheden. In de winkel maakt de verkoper het nog complexer. Met onderstaande tips geven we je een zet in de goede richting.

  1. Zorg dat je rug in een natuurlijke positie ondersteund wordt

Zonder twijfel de allerbelangrijkste eigenschap van een goede matras. De matras moet je lichaam in staat stellen om s ’nachts te herstellen. Je lichaam herstelt het beste als het in zijn natuurlijke positie kan rusten. Voor jouw matras betekent dit dat je rug, en meer specifiek je wervelkolom, in zijn natuurlijke positie ondersteunt dient te worden. Bij heel veel matrassen is de ondersteuning slecht. Hierdoor krijg je vroeg of laat rug- en nekpijn. Ondanks dat een juiste ondersteuning de belangrijkste eigenschap is van een goede matras wordt er vaak te weinig belang aan gehecht. Let ook op: zeer veel matrassen die beweren een goede ondersteuning te bieden, maar geven geen goede ondersteuning. Het is dus belangrijk dat je goed nakijkt of jouw rug op de correcte manier ondersteund wordt. Dit is de belangrijkste voorwaarde om de beste matras te kiezen.

  1. Bekijk uit welke materialen de matras is opgebouwd

Het materiaal waaruit de matras is opgebouwd is belangrijk om verschillende redenen. Er zijn een aantal belangrijke voor- en nadelen aan de verschillende materialen die gebruikt worden bij matrassen:

Traagschuim

Traagschuim matrassen zijn erg goed om de druk op je lichaam zo laag mogelijk te houden. Bij weinig druk kan het lichaam goed relaxen en het bloed in je lichaam goed doorlopen. Ben je erg gevoelig voor druk of heb je een slechte doorbloeding dan kan een traagschuim matras interessant zijn.

Langs de andere kant zijn traagschuim matrassen niet altijd ideaal op vlak van ondersteuning. Het (traag) schuim zal zich ‘vormen’ naar de druk. Hierdoor krijg je als het ware een afdruk van de druk van het lichaam. Deze afdruk wordt een kuiltje en verhindert de bewegingsvrijheid die belangrijk is tijdens je. Ook zijn traagschuim matrassen gekend om snel warm aan te voelen. Kies je voor traagschuim? Controleer dan zeker dat je de juiste ondersteuning van je rug krijgt. Bijvoorbeeld, bij personen met een zwaar bekken hangt de matras aan het bekken vaak te veel door waardoor je geen correcte ondersteuning krijgt.

Pocketveren

Een pocketveren matras bestaat uit verschillende individueel verpakte veren. Er zijn zeer kwalitatieve pocketveren matrassen, maar ook veel slechte. De verschillen zijn groot. Opnieuw is het belangrijkste dat de matras je de juiste ondersteuning biedt. Er zijn pocketveren matrassen met 3 zones, 5 zones, en meer.  Het aantal zones is ondergeschikt aan de uiteindelijke ondersteuning van de matras. Sommige personen worden beter ondersteunt bij een 3 zone pocketveren matras dan met 7 zones.

Een goede pocketveren matras is combineerbaar met verschillende bedbodems (boxspring, lattenbodem, spiraalbodem, …)

Koudschuim

Koudschuim matrassen worden vaak voorgesteld als goedkoper alternatief. Dit type matras heeft een slechte reputatie. Dit komt omdat er heel veel slechte koudschuim matrassen verkocht worden. Een chemische geur, kuilvorming, slechte ondersteuning, … zijn enkele van de meest voorkomende klachten. Ook bekende merken verkopen dankzij sterke reclame en grote kortingen veel koudschuim matrassen van lage kwaliteit.

Toch zijn er ook goede koudmatrassen. Je kan een goede koudschuimmatras herkennen aan de hoge densiteit en de afwerking van de matrashoes. De densiteit wordt aangeduid door een HR- waarde (High Resilience). Je kiest beter niet voor een matras met een HR-waarde lager dan HR 45.

Ook bij de matrashoes zijn er grote verschillen in kwaliteit. Een goede matras heeft een hoes met natuurlijke materialen zoals wol, wildzijde,  tencel, … . Een goedkope matras heeft meestal een synthetische hoes gemaakt uit polyester. Polyester geeft veel minder comfort en ventileert niet goed.

Ondanks dat koudschuim als goedkoop alternatief wordt aangeprezen kost een goede koudschuim matras even veel als een pocketveren matras. Reken tussen de 900 – 1400 euro voor een goede koudschuim matras van 90 x 200 cm.

Latex

Latex is een uitstekend materiaal voor een matras. Latex is veerkrachtig, duurzaam en ventileert goed. Het enige nadeel van een latex matras is dat die pas volledige tot zijn recht komt in combinatie met een goede bedbodem.

De hoes van de matras geeft bijna altijd een indicatie van de algemene kwaliteit van de matras. Matrassen van mindere goede kwaliteit zijn meestal afgewerkt met een synthetisch materiaal zoals polyester. Polyester is weinig ademend waardoor je matras snel warm zal aanvoelen. Kwalitatieve matrassen hebben een hoes die gemaakt is met natuurlijke materialen zoals wildzijde of wol. Natuurlijke materialen zorgen voor een aangenaam en fris gevoel.

  1. Zorg dat je de matras mag proberen bij je thuis

Je kent het waarschijnlijk wel. In de beddenspeciaalzaak lig je even op verschillende matras. Je eerste gevoel is zeker belangrijk. Te hard? Te zacht? Daar ben je zeker iets mee, maar om echt de juiste beslissing te maken moet je de mogelijkheid krijgen om de matras te proberen in je eigen thuisomgeving. Zo kan je er minstens een aantal nachten op slapen. Ook als je enkel een matras koopt, kan je de combinatie met je bedbodem evalueren. Zorg dus dat je altijd de matras op proef of dat er een tevredenheidsgarantie aangeboden wordt.

Bij de aankoop van een nieuwe matras is het belangrijk dat je je goed informeert. Wil je meer weten over gezond slapen? Bezoek dan de website van Quiesco. Zij creëren en selecteren de beste ergonomische oplossingen waaronder de beste matrassen. Op de website vind je ook erg veel bijkomend nuttige informatie over de aankoop van een nieuwe matras.