...

YUNE lanceert eerste Franstalige single ‘Nathalie’

Eigen versie van de Franse klassieker “Nathalie”

YUNE een coverband lanceert eerste  ‘Nathalie’. Coverband YUNE lanceert eerste Franstalige single ‘Nathalie’ “Ik heb Gilbert Bécaud altijd nen toffe gevonden”. De Broechemse coverband YUNE (“Wonderful Life”, “Online!”), Bestaande uit zangeres en frontvrouw Ilse Melis en haar muzikanten, zag het levenslicht in 2005. Sindsdien staat YUNE garant voor het bouwen van een stevig feestje. “Ons muzikale repertoire groeide door de jaren heen uit tot een mooie mix van zowel Engelstalige als Franstalige covers, die we op onze eigen YUNE-ique manier brengen”, aldus Ilse. Met een eigen versie van de Franse klassieker “Nathalie” van muziekicoon Gilbert Bécaud, lanceert YUNE nu een een eerste Franstalige single.

YUNE

YUNE als band is flexibel

“Met YUNE treden we zowel op als duo, trio en zelfs als full band van 6 man of meer”, steekt Ilse van wal. “De bezetting hangt voornamelijk af van de wens van de organisator, het budget en het podium waarop we te gast zijn. Als band zijn we dus flexibel, maar onze doelstelling die is altijd en overal dezelfde ”, vertelt de Antwerpse gepassioneerd. “Ik wil dat de mensen na een optreden naar huis gaan met het gevoel dat ze een toffe avond hebben gehad en dat ze zich keihard geamuseerd hebben, want een voorstelling waar het publiek niet heeft  meegedanst is niet geslaagd” lacht ze.

De jeugd zingt ze uit volle borst mee

Nadat YUNE geboekt werd door een Brussels fan, voor een Franstalig optreden besloten we “op vraag van de organisator” onze setlist helemaal aangepast en uitgebreid met Franstalige nummers. Het optreden bleek een schot in de roos, want iedereen zong van de eerste tot de laatste noot mee ”, vertelt ze enthousiast. “Er werd gedanst en er was superveel ambiance, dus we moesten hier in de toekomst gewoon mee verdergaan. Het is trouwens opvallend hoeveel mensen die oudere Franse chansons kennen, want zelfs de jeugd zingt ze uit volle borst mee tijdens onze optredens ”.

Naar Frankrijk op vakantie

Met de release van “Nathalie” hoopt Ilse nu ook door te breken met het coverrepertoire van “Vive La France” van YUNE. “De focus ligt anno 2021 inderdaad meer op het Franstalige programma. Allereerst omdat dit écht mijn ding is ”, aldus de zangeres die altijd al een voorliefde voor Franse muziek heeft gehad. “Ik hou enorm van het drama dat in vele Franse nummers terug te vinden is. Toen ik piepjong was, hadden mijn ouders van de serie LP “Vive La France” en die werd elke dag gedraaid. We gingen ook elk jaar 6 weken naar Frankrijk op vakantie en dan mocht elk kind op het eind een singletje kiezen als aandenken om mee naar huis te nemen. Ik heb het genre dus altijd met “vakantie” geassocieerd “, lacht Ilse. “Het zou fijn zijn mochten mensen YUNE nu ook associëren met een Vlaamse muziekgroep die Franse chansons brengt op een kwalitatieve manier”.

Nathalie van Gilbert Bécaud

Er kleven dus heel wat herinneringen aan de klassiekers die Ilse brengt tijdens haar optredens met YUNE. ‘Nathalie’  één van de eerste nummers die ik me herinner uit de platencollectie van mijn ouders. Ik was nog veel te jong om de taal te begrijpen en dacht zelfs dat het liedje over Parijs ging. Maar ik “voelde” het muzikale verhaal. Ik heb Gilbert Bécaud ook altijd wel nen toffe gevonden. Hij was een rebel, een kwajongen, un gamin comme on dit en français, die veel te veel rookte. Dat “guitige” hoor ik ook in zijn nummer “Nathalie” “, vertelt Ilse met een lach. “Wat ik wel opvallend vind, is dat er haast geen covers van Gilbert Bécaud te vinden zijn on YouTube, terwijl het platform vol staat met covers. Daarom leek het ons dus des te leuker om met YUNE een eigen versie van zijn grootste hit te maken. ”

De video voor ‘Nathalie’ is écht supermooi geworden

Voor de videoclip van de single deed Ilse beroep op een professioneel dansduo Carlos & Mirella. Het Nederlandse koppel is al jaren finalist bij de Wereldkampioenschappen Argentijnse Tango en trad in 2018 nog samen op met de Italiaanse tenor Andrea Bocceli (“Con Te Partiro”) voor één van zijn performances in Antwerpen. Het werd een samenwerking waar Ilse met plezier op terugkijkt. “De video voor ‘Nathalie’ is écht supermooi geworden. Het hele plaatje klopt gewoon: de muziek, de dans, de locatie … Carlos en Mirella brachten het nummer mee tot leven met hun passionele dans en ik hoop dat mensen gecharmeerd zullen zijn door onze versie ”, klinkt het trots.

Theatertournee met het Franstalige repertoire

Ondanks dat de singlerelease door corona noodgedwongen een jaartje moest worden uitgesteld, ziet Ilse de toekomst nu weer positief tegemoet. “Zoals het er nu naar uitziet, zullen we binnenkort toch enkele optredens kunnen doen om het nummer te promoten”, vertelt Ilse enthousiast. “Iets waar ik heel erg naar uitkijk, want op het podium voel ik me telkens opnieuw als een vis in het water. De ultieme droom die ik heb, is een eigen theatertournee met het Franstalige repertoire van YUNE, samen met Carlos en Mirella … Dat zou pas fantastisch zijn, n’est-ce pas? ”, Besluit Ilse met een knipoog.

‘Nathalie’, de nieuwe single van YUNE, kan u vanaf nu beluisteren op alle grote streamingplatformen.