...

Overbruggingsrecht winkeliers – NSZ onderneemt actie

NSZ onderneemt actie - overbruggingsrecht zelstandigenHet Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen onderneemt actie na de hallucinante beslissing over het overbruggingsrecht voor winkeliers. Het NSZ benadrukt dat ze stom verbaasd waren over deze beslissen genomen door Federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen en kmo’s David Clarinval.

Daarnaast is het NSZ en heel veel zelfstandige ondernemers niet te spreken over de oneerlijke concurrentie waarbij kleine zelfstandigen beperkt worden door de term “verkoop op afspraak” terwijl verschillende grote winkelketens (doe-het-zelf-zaken enz…) alles mogen verkopen zonder enige vorm van beperking.

Zeg nu zelf, klanten gaan liever naar een zaak waar ze zich niet verplicht voelen om te kopen. Bij verkoop op afspraak ligt de drempel veel hoger. Dit zijn twee maten en gewichten, tevens een groot verlies voor de kleine zelfstandigen die beperkt zijn door “verkoop op afspraak” en naast het overbruggingsrecht pakken ter compensatie.

NSZ onderneemt actie na hallucinante beslissing over overbruggingsrecht winkeliers

Brussel, 31 maart 2021 – NSZ reageerde dinsdag ontzet over het feit dat niet-essentiële winkels en diensten in principe geen recht hebben op het dubbel overbruggingsrecht. “De beloofde steun plots intrekken is not done. Een rechtzetting is noodzakelijk en NSZ rekent hiervoor op premier De Croo met wie een onderhoud wordt gevraagd. Ook een campagne op sociale media en in het straatbeeld staat in de steigers.

Federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen en kmo’s David Clarinval meldde vorige week in een persbericht dat bedrijven die moeten sluiten voor maart en april recht hebben op het dubbele overbruggingsrecht. Volgens het persbericht gold dat ook voor winkels die werken via click & collect of op afspraak. Een standpunt waarmee NSZ het eens is. Dinsdag kwam minister Clarinval plots op die communicatie terug. Het dubbele overbruggingsrecht geldt alleen voor wie de deuren sluit.

Minister Clarinval werd dinsdagmiddag over de ‘bocht’ ondervraagd in de Commissie Sociale Zaken. “Toegeven dat het anders is dan was gecommuniceerd volstaat niet. Wij eisen actie voor de gedupeerde handelaars. Er is maar één oplossing: dit punt opnieuw bespreken binnen de regering en de beslissing wijzigen. De regering laat ook toe, in tegenstelling tot bij de tweede lockdown dat de grote winkels alle producten mogen blijven verkopen en dus de producten zonder afspraak mogen verkopen, die de kleine handelszaken slechts op afspraak mogen verkopen. Dit is oneerlijke concurrentie die teniet moet worden gedaan.”

In afwachting daarvan neemt NSZ zelf het initiatief.

Concreet neemt de zelfstandigenorganisatie zelf ook verdere acties, want het terugdraaien van deze maatregel met betrekking tot het dubbel overbruggingsrecht kan absoluut niet door de beugel. “NSZ neemt contact op met het kabinet van premier De Croo voor een afspraak. Dit is het minste wat we kunnen doen om de getroffen handelaars een hart onder de riem te steken. Want wij kunnen u verzekeren: deze U-turn van de regering kwam als een mokerslag aan. Dit moét worden teruggeschroefd en zo snel mogelijk.”

Over NSZ – Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen

NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) is een neutrale ondernemersorganisatie die de zelfstandigen, de vrije en intellectuele beroepen en kmo’s uit heel het land vertegenwoordigt. NSZ is de stem van deze ondernemers en verdedigt hun sociale, economische en culturele belangen bij de overheid, de publieke opinie en in de media. NSZ vaart een onafhankelijke koers en is niet gebonden aan een of andere politieke visie of een bepaalde sector. Meer info op www.nsz.be en twitter.com/NSZbe.