...

Een verstopping komt nooit gelegen

Een verstopping komt nooit gelegen

Een verstopping komt nooit gelegen

We hebben het vrij goed voor elkaar in België. Een slordige 90 procent van de huishoudens is aangesloten op het riool. De woningen en bedrijfspanden die dat niet zijn, beschikken over een septische put. We staan er niet dagelijks bij stil, maar een goed werkend riool is van grote waarde. We realiseren ons pas hoe belangrijk het riool is, als er eens een probleem mee is. Dan zitten we ineens met de handen in het haar.

Een rioolprobleem komt ook altijd ongelegen. Plotseling loopt de wc niet door, blijft het afwaswater in de gootsteen staan of stroomt de douchecabine over. Dan zit je ineens met je handen in het haar. Wat is er aan de hand? Soms kun je proberen om de verstopping zelf op te lossen, bijvoorbeeld door de sifon los te draaien en schoon te maken. De sifon zit in het keukenkastje onder de gootsteen of onder de wastafel. Zorg wel dat je een emmer en een handdoek bij de hand hebt!

Oplossen met soda

Bij een douche, bad of toilet valt er geen sifon los te draaien. Loopt het water helemaal niet weg, dan heb je te maken met een ernstige verstopping waarvoor je de hulp van een professional moet inschakelen. Indien het water langzaam wegloopt, zou je kunnen proberen de verstopping op te lossen met een water/soda- of azijn/soda combinatie. Je lost soda op in water of azijn en giet het in de afvoer. Laat het een nachtje staan en giet ‘s ochtends kokend water door de wasbak of gootsteen.

Ploppen maar!

Een andere mogelijkheid om te proberen de verstopping zelf op te lossen is door de plopper tevoorschijn te halen. Een plopper is een rubberen zuignap, bevestigd aan een houten steel. Laat wat water in de afvoer van je gootsteen, wastafel, bad of douche putje lopen, zet de plopper op de afvoer, zuig ‘m vacuüm en druk op de plopper. Het water wordt naar beneden gepompt. Laat de plopper los en het water wordt weer naar boven gezogen. Doe dit een aantal keer met flink wat kracht: mogelijk dat het water de vuiligheid die de verstopping veroorzaakt wegspoelt.

Verstopping opsporen

Loopt het water nog niet (goed) weg, dan heb je een groter probleem en doe je er verstandig aan om direct een vakman in te schakelen. Via Rioolprobleem Kwijt vind je snel en eenvoudig een lokale rioolspecialist. Hij heeft de verstopping zo voor je opgespoord en weet dan ook wat hem te doen staat om het euvel te verhelpen. Mogelijk zit de verstopping op jouw terrein, maar het kan ook zijn dat er iets op gemeentegrond niet in orde is met het riool. In het laatste geval zijn de kosten van de reparatie voor de gemeente.

Septische put

Heb je een septische put, dan kun je ook met verstoppingen te maken krijgen. In dat geval is er mogelijk een probleem met de put. Misschien is hij vol en moet hij geledigd worden. In dat geval schakel je een ruimingsdienst in. Natuurlijk kan er ook een verstopping ontstaan in de afvoeren naar de put toe. Ook dan is het verstandig om een specialist in de arm te nemen. Door middel van een inspectie weet hij zo wat er mis is en dan is de oplossing voor jouw rioolprobleem nabij.