...

Cosmeticabedrijf steunt kankervereniging van Evelyn Ruysen

Eveline Ruysen (31) zelf kankerpatiënt start de ‘vechters’-ketting en steekt lotgenoten een hart onder de riem: “Ik moest de zwangerschap van ons zoontje onderbreken of we gingen het geen van beiden redden. Dat was keihard!” Cent Pur Cent, een mineraal cosmeticamerk zet zich in om kanker te bestrijden. Donderdag 4 februari was het wereldkankerdag, en dan opende het bedrijf van de Limburgse ondernemer Caroline Rigo een chatbox via de website.

Eveline Ruysen
(Foto: House Of Entertainment)

Vrijblijvend chatten met visagisten en oncologen

Het is een mogelijkheid om vrijblijvend met visagisten en oncologen te chatten over het eigen make-up gebruik tijdens het bestrijden van kanker. Nu is de “strijders” -keten in werking en hebben vrouwen die door kanker zijn getroffen de mogelijkheid om de ganse maand geschenken te geven aan met kanker worstelende metgezellen. De ambassadeur van deze actie is de 31-jarige Eveline Ruysen uit Halen. Haar diagnose werd drie jaar geleden gesteld. Het was geen denkbeeldige spierspanning, maar een kwaadaardige tumor die onmiddellijk moest worden behandeld en haar dwong de zwangerschap van haar eerste kind te onderbreken.

Evelyn Ruisen besloot tot een NIP-test

‘Ik begon te lopen en toen deed mijn heup pijn,’ begon Evelyn Ruisen te praten. “Dat was begin 2018. Mijn pijngrens was hoog. In eerste instantie dacht ik dat het een spierspanning was, maar omdat de pijn erger werd, besloot ik over een paar weken naar een dokter te gaan. Tegelijkertijd kwamen mijn man en Ik er ook achter dat we zwanger waren. Dus we bleven paracetamol gebruiken en uiteindelijk doorverwezen naar een specialist. Die had het over bekkeninstabiliteit en zei dat de pijn na verloop van tijd zou verbeteren, maar dat was niet het geval. In de 12e week van de zwangerschap hebben we de beroemde NIPT-test uitgevoerd, deze test gebruikt het bloed van de moeder om het DNA van het kind te controleren op bepaalde chromosomale afwijkingen.

C99A1676 kopiëren.jpg

Evelyn Ruysen heeft een kwaadaardige tumor

Daarna belden ze ons en stuurden me meteen door naar het ziekenhuis in Leuven voor verder onderzoek en MRI. We hebben de resultaten gecontroleerd met de nieuwe deskundige die mij behandelde. Nadat de resultaten bekend waren, zagen mijn man en ik haar gezicht lijkbleek worden. Ze stelde voor om de mensen in Leuven onmiddellijk te bellen. Destijds wisten we niet wat er boven ons hoofd hing (Korte stilte). De biopsie werd versneld en de diagnose luidde u hebt een osteosarcoom een kwaadaardige tumor van 6 tot 8 inch in uw linkerbekken.

Eveline Ruysen moest haar zwangerschap onmiddellijk afbreken

Evelyn en haar man hadden niet veel tijd om het slechte nieuws binnen te laten komen. Twee weken later ging het echtpaar met oncologen en gynaecologen rond de tafel zitten om te kijken welke behandelingsopties er beschikbaar waren. De unanieme beslissingen en aanbevelingen waren confronterend: “De enige optie was om de zwangerschap onmiddellijk te onderbreken, anders zal het je niet redden. Op dat moment zonk de grond onder onze voeten. We stonden ​​voor de moeilijkste beslissing in ons leven. We hebben deze kwestie toen kort besproken met mijn zus en moeder, maar er viel niets te zeggen omdat de tijd krap was en de te starten procedure urgent.

Eveline Ruysen haar zoontje was niet levensvatbaar

Op vrijdagavond trokken Eveline en haar man naar het ziekenhuis om te bevallen. “Ons zoontje was perfect, maar helaas niet levensvatbaar. Dat was keihard”, zegt ze geëmotioneerd en met de tranen in haar ogen. “Op maandag hebben we in het ziekenhuis nog een afscheidsdienst gehouden. We zijn daar door iedereen goed bijgestaan. Ook door de mensen van de vzw Boven de Wolken die voor een mooi afscheid hebben gezorgd van ons sterrenkindje. We hebben nog foto’s gemaakt en de kans gekregen om intens afscheid te kunnen nemen. Voor mij was dat heel belangrijk. ’s Avonds zijn ze mij in mijn rolstoel komen halen, hebben ze nog een katheter geplaatst en de dag erna is de chemo gestart. Op zo’n moment zit je in een rollercoaster. Alles gaat snel en wordt voor je geregeld, maar er was dan ook geen tijd te verliezen.

C99A1682 kopiëren.jpg

Eveline Ruysen heeft een ‘vechters’-mentaliteit

Mijn man is in die periode bij mij blijven slapen in het ziekenhuis. Tot eind 2018 heb ik chemo gekregen, een jaar later ben ik geopereerd en hebben ze mijn bekken vervangen door een prothese.” De ‘vechters’-mentaliteit van Eveline is bewonderenswaardig. “Mijn mama en zus zeggen dat ik die positieve spirit altijd al gehad heb. Ik ben blijkbaar een type dat altijd doorgaat.Twee jaar geleden ben ik met mijn man getrouwd, omdat dit ook nog een wens was van mij. Zonder zijn hulp zou het mij allemaal niet gelukt zijn. Een partner wordt vaak vergeten, maar mijn ziekte trof ons beiden. Ongelofelijk hoe hij steeds weer aan mijn zijde staat en ondanks onze tegenslagen blijft vechten voor onze toekomst. Hij verzorgt mij en verbouwt ondertussen ons huis verder.

Een paar maanden na de operatie sloeg het noodlot bij Eveline Ruysen terug toe

“Een paar maanden na de operaties en de prothese werden er uitzaaiingen ontdekt. Toen zijn ze onmiddellijk terug begonnen met chemo, maar die sloeg niet direct aan. Uiteindelijk ben ik in Gent terechtgekomen, waar ze mij verder hebben bestraald en behandeld. Begin 2020 hebben ze de eerste controle gedaan en toen zagen ze dat de tumoren gestabiliseerd en verkalkt waren. Tot nu toe gaat het goed. Ik neem mijn medicatie, maar ik ben al een jaar vrij van chemo en bestraling. Om de 4 maanden is het stress voor de controles, maar die gaan goed en zolang ik mij goed voel ben ik tevreden.”

Eveline Ruysen wordt het gezicht van de ‘vechters’-campagne van Cent Pur Cent

Met volle overtuiging werd Eveline het gezicht van de ‘vechters’-campagne van Cent Pur Cent, waarmee het natural make-up brand in februari lotgenoten een hart onder de riem steekt. “Via mijn zus kende ik al de producten voor ik ziek werd. Toen mijn haar uitviel van de chemo, vroeg ik me af of ik me nog mocht blijven schminken. Mijn vraag kwam terecht bij Caroline Rigo en die contacteerde mij onmiddellijk. Ze maakte tijd vrij om naar mijn verhaal te luisteren en ze steunt mij in mijn strijd. Ik was vereerd toen ze mij vroegen of ik wou meewerken aan een filmpje en ambassadrice wou zijn van dit thema en deze ‘vechters’-actie. Iedere deelneemster krijgt een attentie en het is de bedoeling dat we deze maand (februari) één grote ketting maken van lotgenoten die elkaar steunen. Mensen die onverwacht aan je denken en je een cadeautje geven, het blijft een heel mooi gebaar.”

Meer info over de ‘vechters’-ketting van Cent Pur Cent vind je op www.centpurcent.com/kanjer. Op Wereldkankerdag (4 februari) kan je via de chatbox op de website vrijblijvend chatten met visagisten en enkele oncologische experten over het gebruik van make-up tijdens je strijd tegen kanker. Meer info vind je op www.centpurcent.com