...

25 jaar na Winter Memories lanceert Yvan Guilini zijn Music Forever

25 Jaar Later

25 jaar na ‘Winter Memories’ lanceert de 74-jarige Yvan Guilini zijn nieuwe album ‘Music Forever’! Zeker in deze tijden hebben mensen opnieuw nood aan instrumentale muziek! Op de verjaardag van zijn vader, midden de corona soft-lockdown, lanceert Yvan Guilini zijn langverwachte nieuwe album: ‘Music Forever’. “Het is de schuld van mijn dochter Carolina én mijn goede kameraad en muzikant Chris De Brakeleer dat ik terug muziek beginnen maken ben”. Zo begint hij breed glimlachend het gesprek. Dat de instrumentalist net als zijn inspirerende voorgangers Franz Lambert, Klaus Wunderlich en Jimmy Smith nog steeds de amusementsmuziek in de vingers heeft, bewijst de 74-jarige Guilini op zijn nieuwe album. ‘The King of Hammond’.

The King of Hammond

Daar doet zijn bijnaam opnieuw alle eer, want dankzij een wonderbaarlijke gave bezit hij nog steeds de techniek en vingervlugheid waardoor hij de mooiste klanken kan toveren uit die legendarische Hammond B3.Ik voel mij nu meer componist dan muzikant. Dat hoor je ook in mijn nieuwe stukken vind ik: ‘Mélancolie’, het openhartig triestige ‘La Pendule du Temps’ gaat heel diep en vertelt in één lange adem over de triestheid van het leven. Het ontroerd en als je er lang en intens naar luistert ga je er spontaan van huilen, want het gaat inderdaad door merg en been. Uiteraard staan er ook luchtige dingen op, zoals ‘Libertad Tango’, ‘Happiness’ en voor het eerst staat de originele versie van ‘Winter Memories’ eens op een album.

Yvan Guilini
(Foto: House Of Entertainment)

dochter Carolina

Misschien wordt ‘Music Forever’ mijn muzikaal testament en dan zou ik het niet erg vinden als dit dan de laatste muzikale afdruk is die ik hier nalaat (lacht). Pas op, in de huidige omstandigheden was het inderdaad niet evident om alles voor elkaar te krijgen. Gelukkig kon ik rekenen op een fantastisch team in de studio. Ik kreeg ook de hulp van mijn dochter Carolina, die tevens mijn platenbaas is en mijn goede vriend Samuel Jonckheere. Vanop afstand werkte hij mee aan de productie van enkele nummers. Het is een warme, minzame, bescheiden muzikant en producer, die in het verleden al samenwerkte met o.a. Quincy Jones, RedOne, Hans Zimmer en Lady Gaga. Vanaf vandaag is het album fysiek en digitaal beschikbaar. Post-corona opnieuw optreden voor het publiek en nummers spelen uit het nieuwe album, dat is iets wat al 25 jaar geleden is en waar ik echt naar uitkijk!

Winter Memories

Met ‘Winter Memories’ brak Yvan Guilini door bij het grote publiek. “Na mijn deelname aan het BRT-programma ‘Ontdek de ster’ is het balletje gaan rollen en kwam alles in een stroomversnelling. ‘Winter Memories’ kwam vanuit het niets. Een eenvoudig liedje. Niet makkelijk om het te maken. Wijzig één noot en het klinkt niet meer hetzelfde. Ik was destijds blij dat ik het mocht opnemen en vooraf had ik nooit gedacht dat het zo’n indruk zou nalaten. Laatst kwam ik een dame tegen. Ze vertelde me dat het destijds de openingsdans was op haar huwelijk. Toen ik haar vroeg of ze nog steeds getrouwd waren, antwoordde ze: “Helaas is mijn man enkele jaren geleden overleden, maar op zijn uitvaart is het gedraaid en hebben we zo van elkaar afscheid genomen”…daar word ik stil van.

Music Forever

Een echt duidelijk antwoord is er niet waarom het zo lang duurde voor Yvan Guilini met nieuwe muziek naar buiten is gekomen. “We toerden 2 jaar, bijna non-stop. We bezochten 27 landen, maar daarna kwam ik thuis en was het gedaan. Ik verkocht mijn instrumenten en ik ging terug aan de slag als zelfstandig sloper. Ik heb het niet echt gemist, alhoewel het regelmatig kriebelde om weer te gaan spelen.  Door het gezaag van mijn dochter (lacht) en mijn kameraad drummer Chris De Bakeleer ben ik terug beginnen spelen en componeren. Chris vroeg mij 3 jaar geleden of ik voor hem iets wilde schrijven. In mijn thuisstudio zat hij in de zetel en begon hij wat accordeon te spelen. Op het einde zei hij: “Yvan, je moet dit zelf uitbrengen. Dat is zo goed.” Eerst twijfelde ik, maar finaal kon hij me toch overtuigen, ben ik erop beginnen doorwerken en heb ik mijn studio terug opgebouwd.

Yvan Guilini

Optreden

Nu hij de smaak terug te pakken heeft denkt Yvan Guilini nog lang niet aan stoppen. “Ik ben voorzichtig al wat bezig aan nieuwe nummers, maar in eerste instantie ligt nu de focus op het nieuwe album. Ik heb er keihard aan gewerkt en ik hoop vooral dat ik er heel wat mensen gelukkig mee kan maken. Nog steeds maak ik muziek omdat ik het graag doe. De laatste stap is opnieuw gaan optreden. De laatste keer was met nieuwjaar, 25 jaar geleden in het Brugse Holiday-Inn hotel. Ik hoop dat ik er binnenkort weer een vervolg kan aan maken. Samen met mijn muzikanten sta ik in de startblokken. Zodra het kan, gaan we al die nieuwe nummers weer spelen voor het publiek. Ik heb er nu al zin in!

25 jaar na Winter Memories lanceert Yvan Guilini zijn Music Forever - Logo House Of Entertainment