...

Yvan Guilini (Winter memories)doorbreekt na 25 jaar eindelijk de stilte

Yvan Guilini (Winter memories)doorbreekt na 25 jaar eindelijk de stilte

Yvan Guilini (Winter Memories)doorbreekt na 25 jaar de stilte de stilte. De 74-jarige Yvan Guilini heeft opnieuw de smaak te pakken. “’Mélancolie’ is de voorbode van mijn nieuw album dat in het najaar verschijnt!”. Slechts een paar noten volstaan om ‘Winter Memories’, de tijdloze compositie en evergreen van Yvan Guilini, te herkennen. Voor de instrumentale virtuoos betekende het in 1976 zijn internationale doorbraak. In België alleen al verkocht hij destijds meer dan 100.000 singles en schoven er meer dan 50.000 stuks van het gelijknamige album over de toonbank. Met zijn eigen sound, een mix van Jazz en Klassiek, draaide ‘The King of Hammond’ nog een tijdje succesvol mee. Net als Marva verdween hij 25 jaar geleden in de anonimiteit, toen hij z’n instrumenten verkocht en de deuren van z’n studio achter zich dichttrok.

Componeren

Carolina, zijn enige dochter, bleef bij hem aandringen. “Ik heb het nooit kunnen en willen begrijpen waarom het ineens gedaan was. Ik heb altijd gezegd: “papa, jij hebt zo’n talent. Ga je dat nu werkelijk laten liggen en daar niets meer mee doen?”. “Lange tijd vielen mijn woorden in dovemans oren, tot ik op een gegeven moment zag dat hij weer goesting begon te krijgen om muziek te maken. Toen ik hem 3 jaar geleden een synthesizer gaf, was hij zo blij als een klein kind. Ik zag hem herleven en de voorbije 2 jaar heeft hij alles weer opgebouwd. Hij is ook terug beginnen componeren. ‘Mélancolie’ is de eerste single die uitkomt op mijn platenlabel en in het najaar volgt zijn album. Wie kan zeggen dat hij op z’n 74ste een comeback maakt? Voor hem is het menens, want hij droomt er hardop van om straks opnieuw te kunnen gaan optreden. Zo groot is zijn goesting en drive!”.

Yvan Guilini

Yvan Guilini is een rasechte West-Vlaming. Hij werd in Brugge geboren, maar ondertussen woont hij al bijna 7 jaar in het mooie Wenduine. Z’n verzorgde handen verraden op geen enkel moment dat hij al 25 jaar meedraait in de afbraaksector. “Ik werk in onderaanneming en net als bij de meeste zelfstandigen, zijn mijn dagen te kort, zeker nu ik de passie voor muziek weer heb ontdekt.” Op z’n 3de speelde hij reeds piano en 10 jaar later gaf hij al zijn eerste publieke optreden, wat hem aanbiedingen van gevestigde namen in de muziekwereld opleverde. Het was geen brommer of auto, maar wel het legendarische B-3 Hammondorgel dat zijn leven veranderde, toen hij dit voor z’n 18de verjaardag kreeg. Hierop leerde hij een techniek beheersen die weinig anderen onder controle kregen. ‘The King of Hammond’ werd door de manier en de unieke snelheid waarmee hij de baspedaal bespeelde, een voorbeeld voor velen. “In België heb ik 2 prijzen gekregen voor mijn stijl en muziek. Dat was in 1969, het jaar dat ik terugkwam van mijn wereldtournee. Samen met ‘Dutch Broadcasting Company’ bracht ik dat jaar 2 LP’s uit met populaire Jazzmuziek en traden we op in meer dan 28 landen.”

Comeback

De grote doorbraak van Yvan Guilini kwam in 1976 met zijn wereldhit ‘Winter Memories’. Ook ‘Romantica’, ‘Long Time Ago’ en ‘Jet Fly Me To Japan’ tikten aan bij het publiek en na zijn succesvolle doortocht op Jazz Bilzen, gaf de BRT hem in 1977 een eigen, wekelijkse radioprogramma. 8 Jaar lang speelde hij op zaterdagochtend voor de razend populaire BRT Top 30 eigen songs en versies van de grootste hits van dat moment. Niemand snapt wat hem bezielde toen hij 25 jaar geleden besloot om ermee te stoppen. “Ik had nood aan frisse lucht en een nieuwe uitdaging, en die vond ik in de afbraakwerken. Jarenlang leefde ik opgesloten, zat ik in de studio’s, de concertzalen of op het vliegtuig en plots was er de buitenlucht, en kon ik met mijn handen werken.

Carolina

Mijn dochter was ontgoocheld toen ik ermee ophield. Ik dacht dat ik er klaar mee was, maar diep vanbinnen smeulde er nog steeds veel liefde voor de muziek. Carolina bleef aandringen. Als we elkaar zagen begon ze erover te zagen (lacht) en hoe spijtig ze het allemaal vond. Op een gegeven moment zei ze: “Papa, je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen. De Guilini’s zijn een sterk geslacht dat  lang meegaat. Kijk naar jouw vader. Die werd 96!” Uiteraard heeft me dat aan het denken gezet en toen ze mij een paar jaar geleden een synthesizer gaf, heb ik die liefde herontdekt.” Op Game Records, het platenlabel van z’n dochter, maakt Yvan Guilini op zijn 74ste eindelijk zijn comeback. “’Winter Love’ kwam 8 jaar geleden uit als fait divers en is niet te vergelijken met de huidige producties. Zijn eerste nieuwe song componeerde hij 3 jaar geleden.

Yvan Guilini

Nostalgie

Maar de laatste 2 jaar – nadat zijn vingers terug soepel werden en hij zijn unieke ‘Hammond-techniek’ weer onder de knie kreeg – is het echt begonnen. Sindsdien is hij niet meer gestopt. Naast zijn legendarische Hammond B-3 heeft hij ondertussen al 4 muziektoestellen staan in zijn studio. ‘Mélancolie’ is meer dan nostalgie. Het is Yvan Guilini op z’n best, met internationale livemuzikanten, waardoor de nieuwe nummers stuk voor stuk grote producties zijn. Op een eigentijdse manier charmeert hij mensen met de typische muziek zoals ze die van hem gewoon zijn. Mijn vader is inderdaad terug op topniveau. Voorlopig combineert hij de muziek met zijn afbraakwerken, maar hij heeft al aangegeven dat hij terug veel goesting heeft om te gaan optreden. Hoe meer volk, hoe liever en niet vergeten dat hij ooit optredens en opnames heeft gedaan met een orkest van 70 man. Hij zou nog ‘ja’ zeggen als ze hem bellen voor ‘The Proms’.”

De nieuwe single ‘Mélancolie’ van Yvan Guilini verschijnt op Game Records en is vanaf nu digitaal beschikbaar. Zijn nieuwe album verschijnt in het najaar.

‘Mélancolie’, de nieuwe single van Yvan Guilini, kan u HIER beluisteren op alle grote streamingplatformen.

Yvan Guilini (Winter memories)doorbreekt na 25 jaar eindelijk de stilte - Logo Buzzard 2