...

Blankenberge herdenkt ingetogen de bevrijding

Blankenberge herdenkt ingetogen de bevrijding, nu 75 jaar geleden. Op zaterdag 12 september om 11 h. werd in heel beperkte kring de Bevrijding van de stad herdacht.  Omwille van corona kon deze plechtigheid niet uitgebreid gevierd worden. Dus waren enkel de burgemeester en het schepencollege, samen met een aantal genodigden aanwezig.

76 Jaar geleden

Op 9 september was het precies 76 jaar geleden dat Blankenberge door het Canadese regiment XII th Manitoba Dragoons werd bevrijd. Dit gebeurde onder het bevel van luitenant Eric James. Het college van burgemeester en schepenen alsook een paar verenigingen legden bloemen neer aan het huldemonument op het Manitobaplein. Het plein waar de herdenking doorging heeft ook als eerbetoon aan dit regiment zijn naam te danken.

Blankenberge herdenkt ingetogen de bevrijding - DSC 4795

Mini uitgave

Ook een dametje wiens familielid daar sneuvelde was – naar jaarlijkse traditie – paraat.
Burgemeester Daphné Dumery hield een korte toespraak waarin ze betreurde dat het een mini-uitgave was van de mooie jaarlijkse traditie. Die zou normaal gezien ook muzikaal omlijst wordt door de fanfare. Desalniettemin wees ze op het belang van deze respectvolle herdenking om de herinnering levend te houden aan de vele jonge soldaten die sneuvelden om Blankenberge te bevrijden. Ze sloot de toespraak af met de belofte dat het volgend jaar dubbel feest wordt (laat ons hopen) met “andere bubbels” dan die waar we momenteel mee geconfronteerd worden.

Blankenberge herdenkt ingetogen de bevrijding - DSC 4797

Boek

Naar aanleiding van deze 76ste verjaardag stelde stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester een boek samen. Deze uitgave met 208 pagina’s en 90 illustraties beschrijft de bevrijding van Blankenberge. Het kreeg de titel titel  “Blankenberge tijdens WOII” (bezetting, bevrijding en herdenking). Daarin vertelt hij het verhaal van Blankenberge tijdens deze duistere dagen, die hij een beetje vergelijkt met de lockdown tijdens deze coronacrisis.
Het boek is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme en Standaardboekhandel Blankenberge en kost 19,99 euro.

Voor meer info:  

Toerisme Blankenberge

Hoogstraat 28370 Blankenberge Tel. +32 (0)50 636 620 

toerisme@blankenberge.be

 Voor meer foto’s klik hier