...

The Musical Academy vakantiekampen lokten bijna 300 jongeren

The Musical Academy vakantiekampen lokten bijna 300 jongeren. Ondanks de gesloten theaterzalen was dit in de zomermaanden een voltreffer. Samen zingen, dansen, spelen én plezier maken. En dat met bijzondere aandacht voor het groepsgevoel! Dat is het opzet van The Musical Academy. Een dans- en musicalopleiding voor jongeren en jongvolwassenen tussen 8 en 25 jaar. Deze werd opgericht door musicalproducent Deep Bridge. Gekend van o.a MAMMA MIA!, Rocky Horror Show, Charlie and the Chocolate Factory, ‘The Sound of Music, e.v.a. De belangstelling was groot.

The Musical Academy vakantiekampen lokten bijna 300 jongeren - The Musical Factory vakantiekampen deelnemers scaled
(Foto: Deep Bridge)

Nieuw academiejaar

Met een feestelijk ontbijt start op 3 oktober een nieuw academiejaar. Het enthousiasme is overweldigend. We zijn van 40 leerlingen in de jaaropleiding doorgegroeid naar 280. Dit jaar start ook een opleiding ‘dans’ onder leiding van Thalisa Mintiens. Alle richtingen zitten vol. In januari komt er een nieuw instapmoment. Maar ook daar al een aanzienlijke wachtlijst”, aldus Grietkin Deroo, coördinator van de opleiding. Naast de jaaropleiding organiseert The Musical Academy ook vakantiekampen en masterclasses.

Coronaproof

Door de coronamaatregelen werden alle theater- en musicalproducties verplaatst. Doch de belangstelling voor musical bij jongeren en jongvolwassenen blijft groeien. Het bewijs zijn de vakantiekampen die The Musical Academy in juli en augustus organiseerde. “Wat begon met 2 stageweken en 40 deelnemers is gegroeid naar 9 weken en bijna 300 deelnemers. De vakantiekampen werden volledig coronaproof georganiseerd. En dat met respect voor de bubbels van 50. Alle kampen zijn feilloos verlopen, zonder enige besmetting. Het toont nog maar ’s aan dat ook onze sector perfect veilig dingen kan organiseren.

Profesionals

Uniek aan The Musical Academy is dat wordt gewerkt rond het materiaal van een grote musicalproductie. Gedurende 5 dagen krijgen de leerlingen een stoomcursus van professionals uit het vak: Mark Tijsmans, Floris Devooght, Laurenz Hoorelbeke, Kenny Verelst, Aaron De Veene, Helle Van der Heyden, Oonagh Jacobs, Thalisa Mintiens, Margriet Middel, Baptiste Vuylsteke, Jasmine Jaspers en Matthew Michel. Daarnaast waren er verrassingsontmoetingen van o.a. Ianthe Tavernier, Ilse La Monaca, Michiel De Meyer en Nordin De Moor. Iedereen bouwde mee op naar het wekelijkse toonmoment op vrijdag. Door corona zonder publiek, maar dat hebben we opgevangen door elk slotmoment op te nemen. Na afloop kreeg iedereen een videolink die hij of zij kon delen”, zegt Grietkin Deroo.

Hechte groep

Het is heel fijn om in deze bizarre tijden toch nog creatief bezig te zijn”, zegt docent Floris Devooght. “De combinatie van ons werk doen en de microbe doorgeven aan jongeren is fantastisch. Je ziet hen openbloeien en elke dag met een brede glimlach naar huis gaan. Dat motiveert mij enorm. Het is verbazingwekkend en het ontroert mij als ik zie hoe ze op zo’n korte tijd een hechte groep worden.

Positief signaal

Jonge mensen vinden het belangrijk om een positief signaal te krijgen, ook al zijn er momenteel erg weinig voorstellingen. Het is een wisselwerking. Na bijna een half jaar inactiviteit binnen de sector is het fijn dat er op deze manier toch mogelijkheden zijn voor musicalacteurs die anders op het podium schitteren. Heel wat jongeren kregen tijdens deze kampen de musicalsmaak te pakken en hebben zich inmiddels ingeschreven bij de jaaropleiding. Daar kunnen ze verder groeien en misschien op een dag zelfs meespelen in één van de Deep Bridge-producties”, klinkt het bij de producent.