...

Een schilderij inkaderen, hoe doe je dat?

Een schilderij inkaderen hoe doe je datEen schilderij inkaderen, hoe doe je dat?


Een schilderij wordt doorgaans gemaakt op een canvas doek. Nadat het werk eenmaal klaar is, kan het in de huidige vorm opgehangen worden aan een muur. Veel canvasdoeken zijn namelijk reeds rondom een houten frame gespannen. Niet iedereen vindt dit echter even fraai. Ben je ook geen liefhebber van een canvast doek aan de muur? Dan betekent dit niet dat je helemaal geen schilderij op kunt hangen. Je kunt een schilderij namelijk inkaderen. Je doet er in dat geval een lijst omheen, waardoor het schilderij een compleet andere uitstraling krijgt. Maar hoe gaat het inkaderen van een schilderij eigenlijk in zijn werk?

Zorg dat je de juiste afmetingen weet
Wanneer je een schilderij gaat inkaderen, is de maatvoering ontzettend belangrijk. Het schilderij moet straks namelijk niet gedeeltelijk achter de kaders vallen. Daarnaast moet het kader het doek wel volledig bedekken. Meet de afmetingen van het schilderij daarom altijd zorgvuldig op. Richt je altijd tot de volledige maat van het schilderij, ook wel de beeldmaat genoemd. Je moet je er bewust van zijn dat deze maat gedeeltelijk achter de lijst kan vallen wanneer je zelf een schilderij in gaat kaderen. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor kaders op maat. Met een kader op maat weet je zeker dat jouw schilderij straks goed uit de verf komt.

Gebruik geen glas
Bij het inkaderen van foto’s of tekeningen wordt vaak een glazen plaat over het werk geplaats. Hierdoor denk je mogelijk dat dit bij het inkaderen van een schilderij ook moet. Dit raden wij jou echter af. Waarom? Omdat het schilderij minder goed tot zijn recht komt achter een glasplaat. Gebruik daarom ook geen glas wanneer je jouw schilderij zelf in gaat kaderen. Het is overigens wel mogelijk om een schilderij achter glas te plaatsen. Je kunt in dat geval echter beter andere kaders gebruiken waarbij de kunst beter tot zijn recht komt.

Vul lege ruimtes op met een passe-partout
Het inkaderen van een schilderij gaat de ene keer makkelijker dan de andere. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er ruimte overblijft tussen het schilderij en de lijst. Dit ziet er natuurlijk niet bepaald mooi uit. Deze ruimte blijft vaak over wanneer je een canvasdoek met houten frame wilt inkaderen. Het schilderij beschikt in dat geval namelijk al over diepte. Je kunt het doek loshalen van het frame, maar hierbij bestaat de kans op schade aan het canvas. Doe dit daarom ook niet. Gebruik liever een passe-partout bij het inkaderen. Een passe-partout is een kader waarmee de ruimte tussen het kader zelf en het schilderij wordt opgevuld. Passe-partouts zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Hierdoor komen ze ook bij het inkaderen van jouw schilder ongetwijfeld van pas.