...

Bert Van Roosendael nieuwe Croom-single ‘Daglicht’

In zijn kraan vond Bert Van Roosendael de inspiratie voor de nieuwe Croom-single ‘Daglicht’

Elke dag kruipt Bert Van Roosendael uit Schriek als operator in de kraan en heeft hij op 50 meter hoogte een uniek zicht op de Antwerpse haven. “Op dit moment heb ik zelfs geen last van files, want door de coronacrisis is het bijzonder rustig op de baan. We kunnen op een veilige manier werken en ik zit elke dag alleen in mijn cabine, waardoor het geen probleem is om afstand te houden.” Naast over zijn job, praat Bert ook met veel passie over zijn onvoorwaardelijke liefde voor de muziek.

“Er zit heel wat talent in onze familie. Mijn vader was drummer en mijn moeder speelde accordeon. Ik herinner mij nog goed hoe ik tijdens een schoolreis de bus begon te entertainen wanneer de rit eindeloos lang leek te duren. Het was het moment waarop ik besefte dat ik ook iets met muziek wou gaan doen.” Toen hij eenzaam op grote hoogte aan het werk was, ontstond het idee voor de nieuwe Croom-single ‘Daglicht’. “Als je kijkt naar een regenboog, dan merk je dat het leven meer is dan zwart of wit. Er is altijd iemand die jou steunt, ook al besef je dat niet altijd.

Bert Van Roosendael nieuwe Croom-single ‘Daglicht’ - Bert Van Roosendael
(Foto: Buzzard )

Het is bijna niet te geloven dat het voor de sympathieke zanger met zijn warme stem zo lang duurde voor hij met ‘Croom’ kon uitgroeien tot een vaste waarde in de muziekwereld. “Ik heb er inderdaad hard voor moeten werken en vroeger was het vaak ‘net niet’. Met ‘De Anderen’ stond ik als frontman mee op het podium van ‘Tien om te Zien’, maar toch braken we niet door. Patrick Claesen contacteerde mij, omdat hij m’n stem geweldig vond en in mij de nieuwe frontman zag voor Leopold 3, maar door het plotse internationale succes van 2Fabiola werd hij verplicht om zijn plannen te wijzigen. Ach, ik neem hem zeker niets kwalijk, integendeel. Patje is me altijd blijven steunen.”

Voorlopig is Croom een eenmanszaak, maar Bert wil op termijn met een liveband op het podium staan, waar zijn goede vriend, producer en co-schrijver Jo Cassiers (Stan Van Samang) zeker deel van zal uitmaken. “We hebben elkaar ontmoet in bijzondere, toevallige omstandigheden. Ik was aan het fietsen met mijn broer toen Kristof Lasure van Mozaïek mij plotseling belde. Samen met Walter Grootaers en de bewoners van Big Brother scoorden ze in 2000 nog een dikke hit met ‘Leef’.

Bert Van Roosendael nieuwe Croom-single ‘Daglicht’ - Hoes Croom Daglicht

Ze hadden een optreden op de Mechelse Grote Markt, maar hun zanger was plotseling ziek geworden en Kristof vroeg me of ik meteen kon invallen. Voor ik het goed en wel besefte zat ik met Kristof Lazure en de band te repeteren in een plaatselijke taverne. Vervolgens schreven we samen muziekgeschiedenis. Het publiek vond het optreden fantastisch. Na het optreden sprak Jo Cassiers mij aan om samen muziek te schrijven. Aan die invalbeurt hou ik ook nog een hartverwarmende vriendschap over, waaruit er ondertussen ook heel wat mooie Croom-liedjes zijn ontstaan.”

Daglicht

Als je aan Bert vraagt wat hij het mooiste liedje vindt dat hij met Croom uitbracht, dan kiest hij resoluut voor ‘Onderweg’ omdat er een persoonlijk levensverhaal aan vasthangt: “Op mijn 18de was ik vrachtwagenchauffeur. Toen ik in Marseille een lading moest lossen, belde ik in een telefooncel naar mijn ouders om te laten weten dat ik goed was aangekomen. Zij vertelden me dat er thuis een meisje was langsgekomen en kwam vragen of ik zin had om met haar iets te gaan drinken. Een oude jeugdliefde, op wie ik toen al een oogje had. Ik ben toen onmiddellijk terug vertrokken en zonder stoppen terug naar huis gereden.”

Met de nieuwe single ‘Daglicht’ bespeelt Croom opnieuw de gevoelige snaar. “Niet alleen jongeren, ook ouderen hebben heel wat stress. Op sociale media laat iedereen zich van zijn beste kant zien. Alles lijkt wel perfect, waardoor er sommigen heel ongelukkig worden of we zelf gaan beginnen denken dat we wereldvreemd zijn. Ja, we spiegelen ons vaak te veel aan anderen. Met ‘Daglicht’ stralen we een positieve boodschap uit en nodig ik mensen uit om uit de schaduw te treden.

We leven maar één keer, dus moeten we er het allerbeste van maken. Kijk naar de regenboog en dan merk je vanzelf dat het leven veel meer is dan zwart of wit. Trouwens, er is altijd iemand die jou steunt, ook al besef je dat niet altijd. Ik zat in mijn kraan en toen ik ronddraaide flitste het verhaal van ‘Daglicht’ door m’n hoofd. Ik heb Jo gebeld en de rest van het verhaal hoor je als je naar de single luistert, die trouwens perfect past in deze tijden van hoop!”

‘Daglicht’, de nieuwe single van Croom, kan u HIER beluisteren op alle grote streamingplatformen.

Bert Van Roosendael nieuwe Croom-single ‘Daglicht’ - Logo Buzzard 2