...

Het belang van een goede bureaustoel

een goede bureaustoel

Het belang van een goede bureaustoel

Veel mensen hebben een kantoorbaan, waarbij ze veel zitten gedurende de dag. Dat maakt het belang van een goede bureaustoel des te groter. Een goede bureaustoel is ergonomisch verantwoord en voldoet aan een aantal eisen. Met een goede bureaustoel voorkom je lichamelijke klachten, zoals rugpijn en leidt tot gemotiveerde werknemers en minder ziekteverzuim. Ga daarom niet voor de goedkoopste bureaustoel, maar kijk goed aan welke eisen de bureaustoel voldoet. Een goede bureaustoel is namelijk een investering in jezelf.

Wat is een goede bureaustoel?

Mensen kijken bij het aanschaffen van een bureaustoel voornamelijk naar het design en kijken of de stoel comfortabel zit. Natuurlijk zijn dat belangrijke kenmerken, maar een bureaustoel gebruik je voor meerdere uren achter elkaar. Het is daarom de vraag of de stoel ook nog lekker zit na een aantal uur. Dat is moeilijk te testen in de winkel, maar met een ergonomische bureaustoel zit je altijd goed. Een ergonomische bureaustoel kun je op verschillende punten verstellen, zodat de stoel zich als het ware naar je lichaam vormt. Hierbij kun je denken aan verstelbare armleuningen, de rugleuning en ook de hoogte van je bureaustoel. Let daar dus goed op bij het aanschaffen van je bureaustoel.

Wat is het effect van een slechte bureaustoel?

Een slechte bureaustoel is niet ergonomisch en kun je dus ook niet aan je lichaam aanpassen. Dit zorgt voor een slechte werkhouding, waardoor je na een aantal uur last kan krijgen van lichamelijke klachten. Zo is het mogelijk om nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of schouderklachten te krijgen van een

slechte bureaustoel. Maar het blijft niet bij lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen namelijk zorgen voor een vermindering van je werkplezier en het heeft natuurlijk geen positief effect op je humeur. Een slechte bureaustoel heeft dus niet alleen nadelige effecten op je werk, maar kan ook zorgen voor nadelige effecten in je privé leven.

Waar moet je op letten?

Een goede bureaustoel heeft dus verstelbare onderdelen, zoals de armen en de rugleuning zodat de stoel perfect aansluit op je lichaam. Kies daarnaast voor een stoel met een vijfpotige kruisvoet met wielen en met vervangbare onderdelen. Zo gaat je kantoorstoel langer mee. Hetzelfde geldt voor een stoel van goede kwaliteit. Mechaniek van staal gaat langer mee dan bijvoorbeeld kunststof. Controleer ook de kwaliteit van de bekleding naar het aantal toeren van de zogenoemde Martindale test. Bij 100.000 toeren weet je dat de stof lang mee gaat. Zorg ervoor dat de rugleuning een S vorm heeft en stel de stoel zo in dat de bolling van de rugleuning precies in het holle gedeelte van je rug valt. Het goed afstellen van alle verstelbare onderdelen van je bureaustoel is dus ook van groot belang.