Wat is HSP?
HSP staat voor High Sensitive Person. Iemand die hypersensitief of hooggevoelig is dus. Maar wat is dit precies en wat komt er allemaal bij kijken?
Betekenis en kenmerken HSP
Hooggevoelige mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel en zijn méér dan gemiddeld gevoelig voor allerlei prikkels (geluid, licht, geur, beweging, noem maar op). Die overdaad komt vaak overweldigend over, niet in het minst voor de persoon in kwestie, maar ook voor zijn omgeving. Iedereen met HSP ervaart de overprikkeling op zijn eigen manier en reageert er ook verschillend op. Het heeft een invloed op het humeur of er zijn lichamelijke signalen zoals duizeligheid, ademnood, onrust. Soms zijn de klachten ernstiger en is er sprake van depressie, paniekaanvallen, faalangst, burn-out enz…
Een hooggevoelig iemand heeft nood aan rust, is vaak perfectionistisch aangelegd, gaat dikwijls sociale situaties uit de weg en staat enkel open voor oprechte contacten.
HSP bij kinderen is vaak nog lastiger dan bij volwassenen omdat ze zich minder ervan bewust zijn en minder weten hoe ermee om te gaan.
Omgaan met hypersensitiviteit kan je leren, al dan niet via aangepaste therapie. Signalen leren herkennen, meer zelfvertrouwen krijgen en leren omgaan met je gevoeligheid zijn werkpuntjes. Het is van belang om te leren ontprikkelen zodat er rust komt in je leven.
Hypersensitiviteit heeft op zich niets te maken met hoogbegaafdheid. Wel is het zo dat hoogbegaafde mensen vaak ook hooggevoelig zijn, vandaar dat er soms verwarring tussen beide termen ontstaat.
HSP als talent en voordeel
Hooggevoelige personen krijgen te maken met heel wat uitdagingen in het leven, maar ze kunnen hun hypersensitiviteit ook aanwenden als kracht en niet langer als last. Het maakt van hen heel bijzondere mensen. Op voorwaarde dat ze leren omgaan met alle prikkels die hen omringen, kunnen ze hun hooggevoeligheid beschouwen als een talent dat ook door anderen erg gewaardeerd wordt.