...

Carnaval Aalst 2020 – Zondag de feestnacht

prins carnaval 2020 Aalst Yvan

Carnaval Aalst 2020 Zondag 23 februari – 23uur

Prachtige 92e carnavalsstoet en de veiligheidsdiensten staan klaar!

Om 14 uur, een uurtje later dan gepland, trok de 92ste zondagsstoet zich op gang. Dat werd zo beslist door de veiligheidscel, na raadgeving en analyse van alle betrokken disciplines.

Stormwind en regenbuien waren spelbrekers, waardoor de groepen ook enkele maatregelen werden opgelegd. De laatste groep verliet de Grote Markt om 22.15uur. Ondanks het slechte weer was de belangstelling opnieuw gigantisch, met niet minder dan 80 000 toeschouwers. Die werden getrakteerd op een kleurrijk spektakel. Traditiegetrouw werd de lokale, nationale en internationale actualiteit in de stoet op de korrel genomen door zowel de vaste als de losse groepen.

Net als de voorgaande jaren kreeg veiligheid absolute prioriteit. Vanuit de veiligheidscel werd de stoet elke seconde gemonitord. Blauw op straat en de plaatsing van betonblokken garandeerden de veiligheid van alle bezoekers.De brandweer had een extra ploeg ingezet om uit te rukken bij stormschade op het feestparcours. Ze hebben 6 interventies moeten uitvoeren.Het verkeer verliep vlot: in 35gevallen werd een voertuig getakeld of een uitrijvergoeding aangerekend. Dit gebeurde enkel waar de voertuigen de algemene veiligheid of de doorstroom van de stoet in het gedrang brachten. De hulpposten van Het Rode Kruis Vlaanderen voerden 16verzorgingenuit (>18jr). De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben 13personen verzorgd (>18jr).Tijdens de stoet zijn 2 kindjes verloren gelopen, deze konden vrij snel herenigd worden met hun ouders.

De politie

De politie heeft ook nog 1 persoon bestuurlijk aangehouden voor openbare dronkenschap. Ook tijdens deze carnaval gaan de WHISKY-ploegen op pad. Politieagenten voeren verkleedcontroles uit, dit om handelaars op te sporen die ondanks het verbod toch sterke drank verkopen aan minderjarigen én om corrigerend op te treden bij jongeren die in het bezit zijn van alcohol of dronken zijn; ook de ouders worden verwittigd. De WHISKY-ploegen van de Lokale Politie Aalst hebben deze namiddag 9 minderjarigen (4De eerste feestnacht

De eerste feestnacht is intussen ingezet. Rond middernacht nemen de ‘pompiers’ hun plek in op de twee grootste feestpleinen: de Grote Markt en het Vredeplein. De muziekinstallaties van de pompiers zijn serieel op mekaar aangesloten en één dj zorgt voor de muziek, die tegelijk op Grote Markt als op het Vredeplein te horen zal zijn.Gedurende de drie feestnachten wordt er op toegezien dat constructies groter dan 1,5 m x 1,5 m x1m niet op beide pleinen kunnen. Deze maatregel is er om de veiligheid van de feestende menigte te kunnen garanderen.Meer dan60horecazaken draaien op volle toeren vannacht. Je vindt ze allen makkelijk terug op het digitaal feestplan op de website www.aalstcarnaval.be.