...

Première Daens fel gesmaakt

Dat de verwachtingen hoog gespannen waren bij de talrijke genodigden op de première van de musical Daens hoeft geen betoog. Omstreeks 19.30u betraden de vele BV’s de rode loper. We herkenden onder andere Maartje (K3), Els De Schepper, Nicole en Hugo, Walter De Donder (kabouter Plop), Andy Peelman, Erik Van Looy, Stijn Coninckx enz…Nadat ze een rij van fotografen op de rode loper getrotseerd hadden bereikten ze eindelijk het foyer. Daar was het nog even wachten tot wanneer de voorstelling zou beginnen.

Première Daens fel gesmaakt - IMG 4377

Bekend Vlaanderen was het unaniem eens over Daens 2.0. “Dit is wereldklasse”, klonk het vrijdagavond na de première in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. De meeste BV’s hadden moeite om hun tranen te bedwingen. Deze musical is een emotionele rollercoaster. Alle bijzonderheden van het verhaal Daens zitten er in. Van de mensonterende werkomstandigheden van de Aalsterse arbeiders in de weeffabrieken, een stervend kind dat tussen het weefgetouw raakt, hoe een opstand met veel geweld onderdrukt wordt door de bourgoisie. De Katolieke kerk die zich van de arbeiders niks aantrekt enz…

Première Daens fel gesmaakt - IMG 4429

Zelfs een vrouw (Nette) die verkracht wordt door de ploegbaas van de fabriek. Je kan deze Daens de musical zeker en vast omschrijven als wereldklasse. Dat komt vooral door de rijdende tribunes en decorstukken. Op een bepaald moment komt Daens aan in Aalst en stapt uit een heuse trein die op het podium komt gereden. Maar ook paarden (tijdens de opstand) en twee honden komen plots het podium opgerend. In 2008 werd deze musical al eens opgevoerd maar uiteraard op een andere locatie en andere middelen.

Première Daens fel gesmaakt - IMG 4439

De figuur van Daens wordt schitterend vertolkt door een geweldige Peter Van de Velde. Nette en Jan worden opnieuw net zoals in 2008 neergezet door Free Souffriau en Jelle Cleymans. Ondanks het rouwe verhaal van de mensonterende werkomstandigheden van de Aalsterse arbeiders is er toch af en toe een humoristische noot te zien. De musical Daens gebaseerd op de gelijknamige film van regisseur Stijn Coninckx, die samen met Jo De Meyere (bisschop Stillemans) in de bloemen werden gezet omwille van hun 81e verjaardag net op de dag van de première.

Première Daens fel gesmaakt - IMG 4482

Wij kunnen niet vergelijken met 40-45, maar mensen die beide voorstellingen zagen vertelden ons dat Daens nog spectaculairder is. Momenteel zijn er van daens de musical al 200.000 tickets verkocht. Men voorziet dat deze nog zal doorlopen tot februari 2021. Kort samengevat de musical Daens loont zeker en vast de moeite om te gaan bekijken voor meer info kan u terecht op:

https://daens.be/tickets

Meer foto’s klik hier