...

Mathias Vergels lanceert zijn debuut Waar is Mathi?

Met ‘Wij alleen’, een melodieuze Nederlandstalige popsong die hij als eerste release uitbracht bij het legendarische H.K.M-label van platenbaas Hans Kusters, ontdekker van o.a. Clouseau en nog een rits ronkende namen, nam zanger, componist en acteur Mathias Vergels vorig jaar een nieuwe start. Nauwelijks een jaar later blinken de ogen van de sympathieke jongeman uit Sint-Genesius-Rode wanneer hij ons vol trots zijn debuutalbum ‘Waar is Mathi?’ voorstelt. “De titel is geïnspireerd op mijn leven, want mijn vrouw en vrienden vragen zich dikwijls af waar ik zit. Bijvoorbeeld op café, waar ik tussen de mensen inspiratie heb gevonden voor mijn eerste Nederlandstalige album, dat overigens ook verkrijgbaar is op vinyl.

Mathias Vergels lanceert zijn debuut Waar is Mathi? - Waar is Mathi 2
(Foto: House Of Entertainment)

Ik ben platenbaas Hans Kusters en zijn team dankbaar omdat ze mij, mijn muzikanten en mijn producerende The Fondenberg Brothers de tijd, de ruimte en het budget gaven om een super grave plaat in elkaar te steken. Ook al deden de singles het goed, op geen enkel moment zorgde dat succes voor extra druk in de studio. Integendeel, alle songs hebben de tijd gekregen om te rijpen, waardoor ze stuk voor stuk heel sterk zijn geworden. Ik ben ongelofelijk trots en geëmotioneerd, en als mijn omgeving zich afvraagt ‘Waar is Mathi?’, dan hoop ik dat ze luisteren naar wat we hebben gemaakt of dat ik met mijn topmuzikanten de nummers live aan het spelen ben tijdens één of ander optreden. De belangstelling is groot, dus het worden in elk geval mooie maanden met heel wat concerten, verspreid over gans Vlaanderen”, zegt een blije Mathias Vergels.

Naast ‘Wij alleen’, het aanstekelijke en Zomerhit-winnende ‘Helena’ en zijn huidige en nog steeds in de charts stijgende single ‘1 Keer voor altijd’, vind je op ‘Waar is Mathi?’ heel wat nieuwe songs waar de zanger terecht enthousiast over is. “Op het einde was het kill your darlings, maar wat overblijft zijn liedjes met elk een aparte insteek en verhaal. Het verhaal van ‘2’ begint in Duitsland, waar Hans Kusters iets hoort voorbijkomen op de radio. Hij nam het op met z’n gsm, stuurde het door naar Bob Savenberg, mijn manager die zo enthousiast was dat hij het instant naar mij doorstuurde en in mum van tijd was er een Nederlandstalige versie, want zo snel zijn mijn kameraad-gitarist Manu (Huylebroeck) en ik ondertussen ingespeeld. ‘Krikkeltaal’ is een gevoelig liedje dat ik opdraag aan mijn zoon Emile, een godsgeschenk waar mijn vrouw Julie en ik heel veel plezier aan beleven.

Mathias Vergels lanceert zijn debuut Waar is Mathi? - Waar is Mathi 2 1
(Foto: House Of Entertainment)

Dat manneke maakt mij elke dag gelukkig. Zijn glimlach volstaat en het is die universele, onvoorwaardelijke liefde die ouders hebben voor hun kinderen die ik bezing in dit nummer. Met de Zuid-Afrikaanse zanger Emile Minnie nam ik ‘Narcissus’ op en het muzikale icoon Lange Jojo hielp mij bij ‘’t is nie erg’, een frivool, verrassend liedje dat we opnamen in het Brussels dialect. Sinds kort ben ik peter van de daklozenorganisatie Brothers of Solidarity en de verhalen die ik er hoor en zie zijn soms schrijnend. Dat klaag ik voor een deel aan in ‘Belgique’. Het is geen politiek statement, alhoewel ik er alles aan doe om bij zoveel mogelijk beleids- en opiniemakers de aandacht te trekken voor de daklozenproblematiek. ‘Waar is Mathi?’ heeft inderdaad een dubbele gelaagdheid, want als je goed luistert, ontdek je de dubbele bodems die we verwerkt hebben in de songteksten.

Zelfontplooiing 
Voor Mathias Vergels vallen er heel wat zaken momenteel netjes in de plooi. “De combinatie en afwisseling zijn heerlijk. Het ene moment sta ik op de set van ‘Thuis’ en ben ik Lowieke, en het andere moment kan en mag ik muziek maken en te spelen. Ik ben een gelukzak die beiden combineert en zichzelf ontwikkelt, want ik mag met topacteurs spelen die mij sterker maken én ik sta met heel straffe muzikanten op het podium die mij steeds weer uitdagen om mijn grenzen te verleggen. De mensen die naar de optredens komen, hebben ondertussen al lang begrepen dat ze naar Mathias Vergels komen kijken en niet naar Lowieke, en dat is misschien wel het mooiste wat we het voorbije jaar gerealiseerd hebben. Die ‘zelfontplooiing’ hoor je ook op mijn album ‘Waar is Mathi?’ en ik ben heel benieuwd wat de mensen ervan gaan vinden. Ze mogen altijd reageren via mijn sociale media”, zegt hij lachend.

Het Nederlandstalige debuutalbum ‘Waar is Mathi?’ van Mathias Vergels verscheen vrijdag 17 januari op het H.K.M-label en is fysiek beschikbaar en beluister je hier op alle streamingplatformen.

Meer info over Mathias Vergels vind je hier.

Mathias Vergels lanceert zijn debuut Waar is Mathi? - Logo House Of Entertainment