...

Hoe hoog mag mijn hypotheek zijn?

Hoe hoog mag mijn hypotheek zijnHoe hoog mag mijn hypotheek zijn?

Steeds meer mensen willen tegenwoordig een huis kopen. In de meeste gevallen heb je het volledige aankoopbedrag van je huis niet op je rekening staan. Dit is waarom de meeste mensen een hypotheek afsluiten. Het zoeken naar een huis kan een langdurig proces zijn en dit heeft vaak te maken met de koopprijs van de woning. Het is dus belangrijk hoeveel je kan lenen van de bank, want dit is bepalend voor je zoektraject.

Maximale hypotheek

Om een hypotheek te krijgen moet de bank eerst akkoord gaan. Hiervoor zal de bank eerst een gaan kijken naar wat je inkomen is en eventueel naar het inkomen van je partner. Ook zal er gekeken worden naar of je in vast dienstverband bent, op deze manier kan er een berekening worden gemaakt of jij de lasten van een hypotheek kunt dragen. De bank maakt dus door verschillende variabelen te combineren een risicoberekening.

Berekening hypotheek

Werkt jouw partner nu nog fulltime en zijn er nog geen kinderen maar zijn deze wel op komst, dan wordt het inkomen van je partner wellicht maar voor de helft meegenomen bij de berekening van het bedrag wat jullie maximaal als hypotheek kunnen afsluiten; jullie maximale hypotheek.

Op het moment dat de bank met jullie samen dit overzicht heeft vastgesteld kunnen jullie gaan kijken naar een koopwoning. Je hoeft in dit geval niet altijd te kiezen voor een huis wat je maximaal kunt betalen. Het is altijd verstandig om onder dit maximale bedrag te blijven. Een tophypotheek laat immers weinig marge over voor jou en je partner als er een keer persoonlijke omstandigheden zijn waardoor er een stuk inkomen wegvalt.

Zo’n tophypotheek zorgt er ook voor dat er weinig overblijft aan reserves nadat de maandelijkse hypotheeklasten zijn betaald. De vraag die jij jezelf moet stellen in zo’n geval is of het jou de moeite wel waard is dat al jullie geld naar jullie huis toe gaat en dat er niets overblijft voor een leuk extraatje voor jou en je gezin.

Oversluiten

Mocht je nou al een hypotheek hebben dan is de kans groot dat jij een te hoog rentepercentage hebt aangezien de rente tegenwoordig erg laag ligt. Hierom is het van belang om wanneer je af bent van je rentevaste periode je hypotheek over te sluiten. Een lening oversluiten zorgt ervoor dat je rente lager wordt en dit kan jaarlijks een hele hoop geld besparen! Let op geld lenen kost geld!