...

Een hond meebrengen naar het werk – HOGENT start pilootproject

Foto hogent - Kelly Ott met Bibi
Foto hogent – Kelly Ott met Bibi

HOGENT start pilootproject waarbij zes collega’s hun hond meebrengen naar het werk

Onderzoek toont aan dat honden op de werkvloer het welbevinden van werknemers ten goede komt en de sociale cohesie tussen collega’s verbetert. Dat is bij enkele HOGENT-collega’s niet in dovemansoren gevallen. Na een grondige casestudie bij bedrijven als Mars Belgium en Nestlé Purina en noodzakelijke interne afspraken, gaat op 18 november een pilootteam van start op verschillende campussen van HOGENT. Zes collega’s brengen dan hun hond of nieuwe hond mee naar het werk. In mei 2020 wordt het project geëvalueerd.

De Virginia Commonwealth University stelde in 2012 al vast dat een kantoorhond stress op de werkvloer kan verminderen. Sindsdien bevestigen verschillende andere studies dat. Zo concludeert een rapport in de International Journal of Environmental Research and Public Health (2017) dat een hond op de werkvloer een bron van sociale steun kan zijn, stress doet afnemen en een positief effect kan hebben op interacties tussen werknemers.

Maar ook de hond kan gebaat zijn bij een verblijf op de werkvloer, doordat het dier daar meer mensen tegenkomt. Dat zegt Bonne Beerda, onderzoeker bij de leerstoel gedragsecologie aan de Wageningen Universiteit (in De Volkskrant, 9 april 2018): “Als honden en mensen met elkaar in contact komen, stijgt bij beide het niveau van het gelukshormoon oxytocine.”

Studenten dierenzorg

Bij HOGENT gaat het over een pilootproject, wat betekent dat het initiatief een tijdelijk karakter heeft en tijdens die proefperiode enkel beperkt blijft tot de zes deelnemende collega’s. Studenten dierenzorg volgen het project nauwkeurig op. Na de evaluatie in mei 2020 wordt beslist of het project bestendigd en eventueel uitgebreid wordt.

De HOGENT-collega’s die bij het project getrokken zijn, zijn Kelly Ott (met Bibi, zie foto hierboven) en Ann Piron (met Duke) op campus Schoonmeersen, David Van Bunder (met Kiba) op campus Vesalius, Frauke Velghe (met Muddy) en Tom Wellekens (met Chico) op KASK en Isolde Tack (met Zulu) op campus Melle.