...

Yo Yo Men neemt ‘A Brave Heart’ op van wijlen Tony Joe White

De bejubelde singer-songwriter Tony Joe White overleed vorig jaar op 74-jarige leeftijd.  Eén jaar na zijn dood zorgt de Belgische band YO YO Men voor een stunt met de release van ‘A Brave Heart’. Een nummer dat Tony componeerde en dat door zijn weduwe Leann als demo werd doorgestuurd naar Wilfried Brits, manager van de band. “Ik kende Tony uit het verleden, toen we samenwerkten rond Blue Blot. Hij schreef ‘Yo Yo Man’, ‘Closing in on the fire’ en ‘These arms of mine’, songs die we opnamen in de legendarische Muscle Shoals Studio’s in Alabama. Voor mijn nieuwe band Yo Yo Men zocht ik nieuw materiaal en ik vroeg Tony’s weduwe per mail of er van haar man geen toffe demo’s meer lagen die we konden opnemen. Ze antwoordde onmiddellijk en stuurde mij de songfile door van ‘A Brave Heart’. Een paar weken later zaten we met producer Marty Townsen in de studio. Marty was in het verleden betrokken bij Blue Blot, tekende voor de successingle ‘Hold The Line’ en wist precies wat we nodig hadden om van ‘A Brave Heart’ een bijzondere song te maken.”

Met de dood van Tony Joe White verloor de muziekwereld één van zijn meest kleurrijke figuren. In 1969 was de muziek die hij componeerde zo bijzonder, dat er een heel genre van Americana aan werd opgehangen: ‘Swamp Rock’. De singer-songwriter had de eigenschap om over plaatsen en gebeurtenissen te zingen uit streken die hem dierbaar waren, zoals het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Zijn stem was sexy, stoer, omfloerst en vastberaden. Met ‘Polk Salad Annie’ en ‘Steamy Windows’ scoorden Elvis Presley en Tina Turner wereldhits, net als Brook Benton, die met Whites ‘Rainy Night in Georgia’ een tijdloze klassieker scoorde.

Yo Yo Men neemt ‘A Brave Heart’ op van wijlen Tony Joe White - Hoes Yo Yo Men A Brave Heart

“Als je als Belgische band de kans krijgt om te debuteren met een nooit eerder uitgebracht nummer van Tony Joe White, dan mag je spreken van een stunt en iets bijzonders. Ik ben heel blij dat het gelukt is met Yo Yo Men en dat we ook de zegen en goedkeuring hebben gekregen van Leann. Er is veel tijd gekropen in de studio-opnames. Elk instrument dat je hoort is ingespeeld, like the good old days. Dat was de belofte toen we de muziekfiles kregen doorgestuurd. Voor ons is het nu al geslaagd”, zegt Wilfried Brits enthousiast.

‘A Brave Heart’ van Yo Yo Men verscheen op het Kerua-label en is nu digitaal beschikbaar. De debuterende, officiële Blue Blot Tribute Band werkt in de achtergrond aan een mini-EP die ze begin volgend jaar willen uitbrengen. Met hun muziek mikken ze ook op de theaterpodia en festivals.

Yo Yo Men neemt ‘A Brave Heart’ op van wijlen Tony Joe White - Logo Buzzard 2