...

Miniatuurtreintjes in WZC OLVr Roosdaal.

Miniatuurtreintjes in WZC OLVr Roosdaal. - Affiche tentoonstelling minitreintjesEnkele maanden geleden gaf  Wzc Olvr Roosdaal de aanzet tot de nieuwe werking rond wonen en leven. In samenwerking met enkele externe organisaties werd een heus Oldtimertreffen op poten gezet dat uitgroeide tot een groot succes. Het smaakte naar meer en  daarom worden de handen in elkaar geslagen voor een nieuw project.  Er wordt oa samengewerkt met  vzw;” Het Locje”, een club uit Borchtlombeek  die in 1995 het levenslicht zag en bestaat uit gepassioneerde modeltreinen liefhebbers.

Speciaal  voor deze gelegenheid zorgen ze voor een miniatuurlandschap met rijdende treinen en zijn er verschillende modeltreinen, van stoom, diesel en elektrische locomotieven te bezichtigen . Dit alles binnen een Pajottenlands thema.  De club nodigde alvast de bewoners van het Wzc uit om een kijkje te komen nemen tijdens de opbouw van het decor.

Om dit alles te versterken zal ook Tramsite Schepdaal aanwezig zijn met een stand en heel wat materialen  tentoon stellen. Bij hen kom je meer te weten over  de tramstel plaats uit 1887 die nog volledig bewaard is gebleven! Vanuit de tramsite van Schepdaal vertrok de stoomtrein als allereerste tramlijn in Brabant voor personen én goederenvervoer naar Brussel. Zo konden de boeren uit het Pajottenland naar de vroeg markt.

Op deze plek werden de tramstellen gestald en onderhouden, was het trampersoneel thuis en stapten de reizigers op.  De tramsite van Schepdaal bevat een uniek staaltje industrieel erfgoed met een uitzonderlijke collectie waardevolle tramstellen waaronder zelfs een koninklijk rijtuig. Ook de erfgoedvereniging Rausa levert opnieuw een  mooie bijdrage tot de tentoonstelling. Uit het schitterende beeldverhaal ‘de Dikke van Pamel’ dat dezer dagen van de persen rolt, worden enkele mooie prenten uitvergroot die het hart van de treinliefhebber sneller zal doen slaan.

Overigens zal het boek op de tentoonstelling ook beschikbaar zijn.

Nog iets om naar uit te kijken. Het personeel en de vrijwilligers van het Wzc doen  een leuke aanvulling van het geheel. Dankzij hen worden boerenboterhammen met platte kaas, rauwe ham en kop aangeboden. Als bier van de maand kozen ze voor Witkap van Brouwerij Slagmulder uit Ninove. De cultuurdienst van de gemeente Roosdaal maakt het plaatje compleet door de reus  van de Dikke Pamel na enkele jaren te laten terugkeren naar het Wzc. Iedereen is van harte welkom op vrijdag 15 november van 15:00u tot 18:00u en zaterdag 16 november wordt er reeds gestart om 11u.

Zaterdagnamiddag kan men genieten van een show met stoom en diesel locomotieven en om 18:00u ronden we in schoonheid af.

Info : www.wzc-olv-roosdaal.be/ http://hetlocje.org/locje/

        www.openmonumenten.be/monumenten/tramsite-schepdaal

        http://www.rausa.be/ www.roosdaal.be