...

29ste Parkies-concerten braken het record van 250.000 bezoekers

29ste Parkies-concerten braken het record van 250.000 bezoekers - Logo engie Parkies

29ste Parkies-concerten braken het record van 250.000 bezoekers: “Cookies And Cream en Belle Perez trokken veel volk, maar Willy Sommers spande de kroon en trok 15.000 enthousiastelingen.”

29ste Parkies-concerten braken het record van 250.000 bezoekers - Engie Parkies 2019 1
(c) Mathias De Bock (framedbyMatt)

Na 7 weken viel eind vorige week het doek over De Parkies. De 29ste editie, goed voor meer dan 108 gratis concerten verspreid over 15 locaties in Vlaanderen, noteerde met meer dan 250.000 bezoekers een nieuw record. Organisator Jeffrey Vanhaeren van VZW Divers is bijzonder tevreden:  “De Parkies XL-edities in Knokke-Heist en Kappelen waren met Cookies And Cream goed voor meer dan 4000 bezoekers per concert. Beringen nam dit jaar de plaats in van Hasselt en de nieuwkomer heeft sterk gepresteerd. Elke week vonden meer en meer mensen de weg naar het Park van Beverlo. Dat barstte letterlijk uit zijn voegen toen Kate Ryan en De Mens er op het podium stonden. Belle Perez trok in Sint-Niklaas meer dan 4000 bezoekers, maar tussen Fixkes, Tom Helsen en Guy Swinnen, was Willy Sommers dé absolute revelatie. Willy is na zijn doortocht van vorig jaar op Pukkelpop gigantisch populair. In Maasmechelen braken we hét record in opkomst en omzet, en lokte Willy meer dan 5000 muziekliefhebbers. Ook in Waregem en Sint-Niklaas liep het storm voor de populaire zanger, waardoor hij op ons festival met zijn liveband speelde voor meer dan 15.000 mensen.” 

Na 29 edities blijven De Parkies groeien in populariteit en belangstelling. Een verklaring voor het aanhoudende succes ligt volgens Jeffrey Vanhaeren in een aantal factoren: “We blijven investeren in artiesten en omkadering, samen met de steden, de gemeenten en onze partnes. De Parkies zijn de laatste jaren uitgegroeid tot het grootste, kleinste familiefestival. Jong en oud verbroederen voor het podium, spreken af om samen iets te gaan drinken en te genieten van de optredens, en nu moet ik zeggen dat we dit jaar weer een ijzersterke, gevarieerde line-up hadden.

29ste Parkies-concerten braken het record van 250.000 bezoekers - Engie Parlies 2019 2
(c) Mathias De Bock (framedbyMatt)

Parkies-programmator Tim Pijpen (Nextar):De voorbije dagen kregen we toffe mailtjes van o.a. Metejoor, Kate Ryan, De Mens en nog een rits artiesten die ons hebben bedankt voor de mooie muziekavonden die ze op De Parkies mochten beleven. Nieuw dit jaar was dat we op sommige avonden niet één maar twee optredens hadden, waardoor we heel wat jonge artiesten (o.a. The Starlings, Nina Butera, OT) en stand-up comedian Bert Gabriëls de kans gaven om in het voorprogramma te staan van de gevestigde waarden. Dit gegeven is zeker voor herhaling vatbaar en gaan we volgend jaar verder uitbreiden.

29ste Parkies-concerten braken het record van 250.000 bezoekers - Engie Parkies 2019 3

Zomerhit
De Parkies en programmator Tim Pijpen hebben een sterke feeling voor wat er muzikaal kan werken. “Mathias Vergels, die vorige week drie Zomerhit-nominaties had en de prijs van ‘Solo artiest’ mee naar huis nam, stond vorig jaar al met zijn liveband op ons podium. Dit jaar waren 6 Parkies-artiesten (Metejoor, De Geest, Belle Perez, Kate Ryan, OT en The Starlings) goed voor 7 Zomerhit-nominaties en dan moet je weten dat wij in mei onze programmatie hadden afgerond en de nominaties pas in juli werden bekendgemaakt. Het advies en de kennis van zaken van de verantwoordelijke mensen binnen de steden en gemeenten in verband met het programma was voor ons dit jaar weer een enorme meerwaarde. Het is een luxe om met zo’n gedreven mensen te kunnen samenwerken. Volgend jaar bestaan De Parkies 30 jaar, leggen we de lat weer een beetje hoger en proberen we de sterke, succesvolle programmatie van dit jaar opnieuw te overtreffen. Een hele uitdaging, maar we zijn alvast begonnen met het werk.

Herbruikbare bekers
Tot slot focust Steve Vanhaeren van de organiserende VZW Diverse graag nog eens in op de herbruikbare bekers. “Dit jaar werden ze gebruikt in Genk, De Haan en Waregem en volgend jaar maken ze hun opwachting op alle Parkies-concerten. Er lag minder afval op de grond en bij de cateraar bleven enkel kartonnen verpakkingen achter en houten vorkjes die netjes werden verzameld in de talrijke vuilbakken op het terrein. Ook in 2020 blijven we inzetten op het mileu en schrijven we verder aan het verhaal van ‘zero plastic.