...

DJ Ward speelt voor het 10de jaar op rij op Tomorrowland.

Kortessemse (DJ) Ward Houbrechts speelt dit weekend voor het 10de jaar op rij op Tomorrowland.

DJ Ward speelt voor het 10de jaar op rij op Tomorrowland. - dj ward 3
Foto: (c) DJ Ward – DJ Peter – Philip Dirix

Dit en volgend weekend kan je in Boom op De Schorre terecht voor de 15de editie van het uitverkochte Tomorrowland, goed voor 400.000 bezoekers. Nu zaterdag komt de uit Kortessem afkomstige DJ Ward Houbrechts voor het 10de jaar op rij in actie op het bekendste festival ter wereld: “De eerste keer was 25 juli 2009 en tot op heden heb ik op elke editie gespeeld. Ja, dat is een enorm voorrecht en voor een deel ook de verdienste van onze succesvolle ‘I love the 90’s – The party’-stage, die ik al sinds dag 1 mag hosten. Het eerste jaar stonden we in een mega tent die te klein was en het jaar nadien kregen we niet alleen een giga stage, maar toen stond ook het reuzenrad op de achtergrond. Die avond zat er in mijn dj-set ook een hele vuurwerkshow verwerkt. Dat zijn momenten uit mijn carrière die ik niet snel zal vergeten en die ik later nog zal vertellen aan mijn kinderen en kleinkinderen, puur kippenvel. Ik weet niet of het aan mij lag, maar het eerste jaar dat ik er stond verdubbelde het aantal totale bezoekers van 50.000 naar 90.000”, zegt DJ Ward lachend. “Dat waren de beginjaren, maar toen voelde je al dat dit festival iets groots zou worden. We moeten er echt fier op zijn dat Tomorrowland een Belgisch product is. Dit jaar was ik er inderdaad ook bij op de eerste wintereditie én ik speelde ook al op ‘Tomorrowland Invited’ op de Brusselse Grote Markt en nabij het Antwerpse MAS.”

Kortessem

Voor Ward wordt zaterdag bijzonder, want dan deelt hij het podium met Philip Dirix, de man achter DJ Peter Project (‘2 New York) en Starfighter, het project waarmee hij vooral in Duitsland een dikke hit scoorde: ‘Apache’. “Philip en ik zijn beiden afkomstig uit Kortessem, een goede voedingsbodem voor dj’s blijkbaar, want ook Murdock aka Hans Machiels is een Kortessemenaar. Philip is een oude jeugdvriend van mijn ouders, ze zaten samen nog in het jeugdatelier: Op Zolder. Mijn pa vertelt nog regelmatig over hoe Philip toen al de plaatjes draaide voor de bende. Ikzelf heb hem leren kennen toen hij dj was in een lokale discotheek. Ik was toen al onder de indruk van zijn creatieve manier van werken, die altijd resulteerde in een bomvolle dansvloer. Hij plaagde het publiek en ik vond dat geweldig, zeker omdat hij ook heel breed ging in zijn muziekkeuzes. Voor mij is hij nog steeds een inspirator en we delen inderdaad beiden de passie voor muziek, het deejayen pur sang én het entertainen van een publiek. Schrijf maar op dat die twee Kortessemenaren er zaterdag op Tomorrowland een dik feestje van gaan maken. Alle remmen los (lacht).

Can You Feel It?

DJ Ward weet nog goed de eerste plaat die hij op het Boomse festival speelde: “‘Can You Feel It van CLS,  uit 1999. Ik was stomverbaasd hoeveel volk er aan het begin van de dag al voor het podium stond, die nota bene allemaal begonnen mee te zingen vanaf de eerste noot. Het is traditie geworden dat het feest op onze stage vroeg begint. Ik neem altijd de eerste uren voor mijn rekening, om s avonds te eindigen met een knalsetje. Wat er zo bijzonder is aan vroeg starten? De sfeer die je lekker kan opbouwen met het publiek. Allemaal verschillende nationaliteiten die voor het podium verbroederen en dansen op de muziek. Zalig. Ik raad iedereen aan om nu zaterdag weer vroeg af te zakken naar de I Love The 90’s-stage voor het eerste stevige danske van de dag.

Backstage

Naast ‘Kan jij aan tickets geraken?’ – neen – is ‘Hoe is het backstage op Tomorrowland?’ één van de meest gestelde vragen die DJ Ward de voorbije jaren kreeg voorgeschoteld: “Net als het festival is de artiestenarea tot in de puntjes verzorgd en uitgewerkt. Je wordt er door de organisatie in de watten gelegd en gewaardeerd als dj-artiest. Er was ooit een editie waar er gezorgd werd voor kinderopvang voor de artiesten die hun familie meebrachten naar het festival. Echt zot. Het meest bijzondere vind ik de ontmoetingen met de collega-djs. Ik heb al kunnen babbelen met o.a. Martin Solveig, Hardwell en Armin Van Buren. Allemaal grote jongens, maar de sfeer is er erg relaxed en amicaal”.

Dansen op de dj-booth

Je mag DJ Ward gerust een trendzetter noemen, want hij was de eerste deejay die zijn eigen ‘crowdtunnel’ creëerde op Tomorrowland. “Ik vraag om in het midden de dansvloer open te laten gaan. Een beetje zoals Mozes doortocht door de Rode Zee (lacht). Dan moeten de mensen in het midden de armen in elkaar slaan en een brug vormen. Ik loop er dan onderdoor met mijn camera, wat bijzondere beelden oplevert. Geloof me, dat is spectaculair en iedereen vindt het leuk om mee te doen. Eén keer was de tunnel zo lang dat ik via de backstage terug naar mijn draaitafel ben gespurt voor de muziek was afgelopen. Kijk, in mijn ogen is een dj ook een beetje een artiest die geen schrik mag hebben om zichzelf zoveel mogelijk te smijten en te laten gaan. Het werkt aanstekelijk als mensen zien dat jij je amuseert, want dan doen ze spontaan mee.

Dj Ward en Philip aka dj Starfighter spelen nu zaterdag 20 juli op het ‘I love the 90’s – The party’- podium op Tomorrowland.

DJ Ward speelt voor het 10de jaar op rij op Tomorrowland. - Logo House Of Entertainment