...

De Jakobsladder De zevende Vandiesel-thriller van Dirk Vanderlinden

De Jakobsladder’ is geïnspireerd op de vijftigste verjaardag van de maandlanding dit jaar. Het verhaal begint dus in het jaar 1969, waar tijdens die bewuste nacht van 21 op 22 juli het leven van een kleine jongen compleet overhoopgegooid wordt. Vijftig jaar later weet hij nog steeds niet wat er toen precies gebeurd is. Daarom stapt hij naar The Vandiesel Company.

The Vandiesel Company is een supranationaal team dat door verschillende overheden ingehuurd wordt om kritieke situaties en problemen op te lossen waarvoor officieel geen leger- of politie-eenheid kan of mag worden ingezet. Het team bestaat uit drie vrouwen en vijf mannen. De teamleden zijn van verschillende nationaliteiten en hebben allen een andere achtergrond. De zin voor avontuur, onverschrokkenheid, inventiviteit en het gevoel voor humor zijn kenmerken die elk lid van de Vandiesel Company intrinsiek in zich heeft.

Voor zijn nieuwste Vlaamse thriller werkte auteur Dirk Vanderlinden samen met vier sterke vrouwen. Een eerdere samenwerking met Alexandra De Poorter en Britt Claes van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel was de inspiratiebron voor het begin van dit verhaal. Hun gedrevenheid en openheid over hun werk en over het museum leidden tot een boeiende verhaallijn met de twee dames in de hoofdrol.

Ook Katja Borgerhoff van De Warande in Brussel droeg een stevig steentje bij aan het boek. Haar werkomgeving is dé ontmoetingsplek voor Vlamingen in Brussel en was dus de ideale locatie om een deel van de ontknoping van het verhaal te laten plaatsvinden. Ten slotte kon Dirk Vanderlinden ook deze keer rekenen op partner in crime Beatrijs Vermaercke. Als researcher en redactrice was ze van bij het begin betrokken bij het uitdenken van de verhaallijnen. Zij zorgde mee voor de vrouwelijke toets en een gezonde portie girlpower in het boek.

Auteur Dirk Vanderlinden woont al enkele jaren in Herfelingen en gebruikt Brussel, het Pajottenland en Zennevallei als inspiratiebron voor zijn boeken. Hij schreef al zeven thrillers over The Vandiesel Company, een club van acht personages met hoofdkwartier in de Brusselse Marollen. Van daaruit vertrekken alle avonturen naar de rest van Europa en uiteindelijk komt alles ook weer samen in Brussel. De internationale dimensie in combinatie met de prachtige lokale taferelen van het Brusselse leven geeft de thrillers een unieke plaats in het Vlaamse boekenlandschap.

21 juli 1969. De hele wereld kijkt naar tv-beelden van de eerste man op de maan. Meteen daarna duiken er complottheorieën op over de echtheid van die beelden. 2019, vijftig jaar later. In het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel gebeuren vreemde dingen. The Vandiesel Company wordt ingezet omdat discretie een must is. Tegelijkertijd ontdekt een man dat zijn vader (een cameraman bij de toenmalige BRT) in 1969, tijdens de nacht van de maanlanding, in mysterieuze omstandigheden ‘overleden’ is in Bath.

Intussen krijgt The Vandiesel Company versterking. Odile, een gewiekste Française, probeert zich zo snel mogelijk in te werken. Maar de leden van de Company maken het haar niet gemakkelijk. Vertrouwen moet je namelijk verdienen. The Vandiesel Company reist van Brussel naar Bath en komt er terecht bij de kathedraal. Is de Jakobsladder enkel een godsdienstig symbool of schuilt er meer achter?

De Jakobsladder De zevende Vandiesel-thriller van Dirk Vanderlinden - The Van Diesel Company

Praktische info

Auteur: Dirk Vanderlinden

Researcher/redactrice: Beatrijs Vermaercke

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Aantal bladzijden: 352

Publicatiedatum: 17 juni 2019