...

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest

-Antwerpen 17 maart- Dilbekenaar en componist Jos Mertens werd vandaag door de mensen van het Vlaams-Nationaal Zangfeest gehuldigd, maar daarover straks meer. Het zangfeest begon zoals steeds omstreeks 14.10 u met een muzikaal voorprogramma. Het waren de muziekkorpsen vanKSA-Geraardsbergen, Vnj verbondskapel, Thebaanse trompetten KSA Hanske de Krijger-Oudenaarde die deze eer te beurt viel.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 0397

om 14u stipt werd het zangfeest geopend met een eerste samenzang. Gebed voor het vaderland, Groeninghe, Wij zijn bereid, Were di en Jutho, vooruit en dapper galmden door de Arena. in de toespraak van voorzitter Erik Stoffelen ging het vooral over de uitgebreide Vlaamse liederenschat die niet mag verloren gaan. daarvoor werd er ook een koppeling gemaakt met de datatbank van het studiecentrum voor Vlaamse muziek. Op deze datatbank kan je gratis een 500-tal liederen digitaal beluisteren.

Dit project kwam tot stand dankzij de samenwerking van de Vlaamse overheid, en het archief voor het Vlaams-Nationalisme. Je kan deze -en nog andere liederen raadplegen op vlaamseliederendatabank.net. Ook kondigde hij aan dat er op 25 juni een dag lang zal gezongen worden in het openluchttheater van het Antwerpse Rivierenhof. Daar zullen niet minder dan 1000 kinderen uit diverse lagere scholen bijeengebracht worden rond een zanginitiatief. Vertrekkend vanuit de veelzijdige figuur van Breughel zal er gespeeld maar vooral gezongen worden.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 0351

Ook wenste hij de Ieren een gelukkige en vrolijke feestdag toe. Want vandaag is het Sint-Patrick’s Day een hoogdag in Ierland. De mensen die ieder jaar zorgen dat onze Ronde Van Vlaanderen weer zwart-geel kleurt kregen ook een bijzondere dank. De Catalanen werden uiteraard ook niet vergeten en hij riep de Spaanse regering op om al de gevangen Catalanen vrij te laten. Maar ook de Europese unie moest het ontgelden omdat ze met twee maten en twee gewichten werkt.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 0368

De transfers van Vlaanderen naar Wallonië (ieder jaar 12 miljard) onder het mom van solidariteit werden nog maar eens gevraagd deze af te schaffen net zoals de faciliteiten. Voor dat laatste verwees hij naar Ronse. Daar werd er een meerderheid gevormd boven alle partijgrenzen heen om te vragen om de premier van intussen lopende affaires om deze faciliteiten af te schaffen. aan het eind van de toespraak stelde hij zijn opvolger voor namelijk Bart Fierens die hem na 12 jaar vanaf april zal opvolgen.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 5258

Na de toespraak van de voorzitter was het even tijd voor een stil moment op de tonen van “voor haar” van Gene Thomas werd er gedanst door de formatie Are U Famous. Een schouwspel van stijl en elegantie zo konden we dit mooie optreden samenvatten. Dit was voor het zangfeest een toegevoegde waarde en we zagen de duizenden mensen op de tribune zichtbaar genieten. Dit is Zeker voor herhaling vatbaar.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 0341

De jonge mensen Anne, Gitte, Linde en karel die daarna klaar stonden zongen “Je hebt een vriend”. Deze jonge mensen werden begeleid door een gitarist en een beperkt deel van het orkest. Een luid applaus viel hen te beurt van het talrijk opgekomen publiek. De formatie Sing Out Loud & Vrienden uit Zottegem namen het daarna van hen over. tussen de samenzangen door kregen we nog een gesmaakt optreden van de Vlaamse zanger Wim Soutaer. Die vergaste de Lotto Arena met vier van zijn bekendste nummers waaronder “allemaal” en “zonder woorden”.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 0379

Dan was het tijd om Dilbekenaar Jos Mertens in de bloemetjes te zetten. Jos Mertens werd geboren op 17 oktober 1924 als oudste in een gezin van vijf kinderen. Hij doorliep achtereenvolgens- en met groot succes diverse muziekscholen en -academies.Als pianist of organist werkte deze muzikale duizendpoot mee aan een schier eindeloos aantal concerten. Ook aan tal van nationale zangfeesten werkte Jos mee. zijn virtuoze pianobindingen en gewaardeerde orkestraties waren altijd ‘af’ tot en met. Omwille van deze verdiensten werd Jos letterlijk in de bloemetjes gezet.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 5328
(Jos Mertens)

Met het lied “De boer had maar ene schoen” zette de Catalaanse zangeres Guida Sellarès en haar diatonische accordeon haar optreden in. De diatonische accordeon is een bewuste keuze om zo de Catalaanse volksdans te kunnen spelen. Ze begeleidt ook kinderen door middel van artistieke experimenten naar de fascinerende wereld van muziek. Ze is ook actief in de Oca Rosa-vereniging die evenementen rond folk en tradsitionele dans organiseert.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 5357

Jan Couck uit Opwijk kreeg de eer om de jeugdige muziekkapellen te dirigeren. Daarna werd er traditioneel afgesloten met de samenzang van de stem van Suid Africa, het Wilhelmus en uiteraard De Vlaamse Leeuw. Vermelden we tot slot nog dat er een grote delegatie politici was van het Vlaams Belang en N-VA. De andere partijen waren veel minder of helemaal niet vertegenwoordigd. Hoopvol voor het Vlaams-Nationaal zangfeest was dat er onder de toeschouwers zich opnieuw veel jongeren bevonden. Vergeet alvast niet in uw agenda 29 maart 2019 te reserveren voor het 83e zangfeest, bij leven en welzijn tot dan.

Dilbekenaar Jos Mertens (95) gehuldigd op 82e zangfeest - IMG 5373

Voor meer foto’s klik hier