...

Aalst Carnaval 2019 – Minidocumentaire vaste groepen

Aalst Carnaval 2019 - Minidocumentaire vaste groepen - aalst carnaval 3

Aalst Carnaval 2019 – Minidocumentaire vaste groepen

Jaarlijks lokt de zondagsstoet tot 100.000 kijklustigen naar Aalst Carnaval. De typische satire en spot van de carnavalsverenigingen blijven tot de verbeelding spreken. Waar de Losse Groepen met ludieke en actuele thema’s het peper en zout van de stoet vormen, zetten de Vaste Groepen meer in op pracht en praal met grote wagens.

In 2010 erkende UNESCO Aalst Carnaval als bijzonder immaterieel erfgoed. Om dit traditioneel volksfeest in de kijker te zetten, lanceert Erfgoedcel Denderland een reeks minidocumentaires over verschillende facetten ervan.

Michaël Van Houtte, publiekswerker bij Erfgoedcel Denderland legt uit

“Na de minidocumentaires over de Aalsterse Gilles (2016), de Losse Groepen (2017) en de Voil Jeanet (2018) is het nu tijd om een volgend Aalsters carnavalsfenomeen te belichten: de Vaste Groepen. “

Michaël Van Houtte: “AKV Possensje is één van die Vaste Groepen. Dertig jaar geleden begonnen zij in de categorie ‘kleine groep’, om nadien door te groeien naar een ‘middelgrote groep’ en tenslotte een ‘grote groep’ te worden. Deze categorieën hebben weinig te maken met het aantal leden, maar zijn een indeling volgens de lengte van de wagens die gebouwd worden. Zo mag een ‘grote groep’ tot 50 meter praalwagen bouwen. “

Alles staat of valt met een goed idee voor een origineel carnavalsthema. “Op basis van dat idee schrijven ze een verhaal uit, waarna een visuele voorstelling op basis van schetsen wordt gemaakt. Om de wagens op te bouwen start men met een platte kar, waarop een constructie gelast wordt die de figuren in piepschuim kan dragen. De Vaste Groepen hebben ook veel aandacht voor de technische kant van de praalwagen: er moet verlichting voorzien worden en soms ook bewegende onderdelen. Tenslotte werken ze de hele wagen piekfijn af en wordt deze geschilderd” aldus Michaël Van Houtte.

Een mooie praalwagen is echter niet voldoende: ook kostuums, een eigen carnavalslied en een passende choreografie horen erbij. Tijdens de stoet komt alles dan samen: de carnavalsvereniging gaat met muziek, dans, kostuums en praalwagen de straat op en geniet van de grote publieke belangstelling. Een moment om kippenvel van te krijgen.

De minidocumentaires zijn te bekijken op MADEinDENDERLAND.be, de online erfgoedbank van Erfgoedcel Denderland, waar het digitaal erfgoed van de regio verzameld en getoond wordt.