Lezer ID-chips van dieren voor elke gemeente

chiplezer

Lezer ID-chips van dieren voor elke gemeente

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts verdeelt lezers voor ID-chips van dieren aan alle steden en gemeenten. Met zo’n chiplezer kunnen loslopende dieren snel geïdentificeerd en terug thuisgebracht worden. Zo belanden er ook minder dieren in een asiel. Weyts ondersteunt de lokale besturen bovendien bij de opmaak van een kattenplan. “De steden en gemeenten zijn belangrijke bondgenoten in de strijd voor meer Dierenwelzijn”, zegt Weyts. “Samen kunnen we heel wat vermijdbaar dierenleed ook echt vermijden”.

Het aantal dieren in asielen daalt (-14% volgens de meest recente cijfers), maar nog altijd belanden er elk jaar zeer veel dieren in een asiel. Daar zijn ook heel wat verdwaalde honden en katten bij, die opgepikt zijn door de gemeente of door de politie. Niet elk lokaal bestuur beschikt namelijk over een eigen lezer voor de ID-chips die honden (sinds 1998) en katten (sinds 2017) moeten hebben.

Dierenminister Ben Weyts verdeelt nu een lezer voor ID-chips van dieren naar alle steden en gemeenten. Met zo’n chiplezer kunnen de gemeentediensten of de mensen van de lokale politie loslopende dieren snel identificeren. Ze hoeven dan niet helemaal naar het asiel te rijden met een verdwaald dier, maar kunnen het juist snel terug thuis brengen. De asielen zelf worden op deze manier ook ontlast. De chiplezers kunnen ook gebruikt worden om dieren te identificeren die dood aangetroffen worden. Zo krijgen baasjes uitsluitsel over wat er gebeurd is met hun dier. ( Kat vermist, wat doe je nu ?)

De verdeling van de lezers voor ID-chips van dieren past in de inspanningen van Weyts om een volwaardig Dierenwelzijnsbeleid uit te bouwen op álle niveaus (bij de Vlaamse overheid, bij de parketten, bij de lokale besturen). Het beleid voor de dieren krijgt ook op lokaal niveau steeds meer vorm, wat bijvoorbeeld blijkt over het toenemend aantal schepenen voor Dierenwelzijn. Als Dierenminister wil Weyts de lokale besturen begeleiden bij de verdere uitbouw van hun beleid. Zo heeft hij de lokale besturen een uitgebreide gids toegestuurd vol tips voor het schrijven van een zwerfkattenplan.

Weyts heeft alle lokale besturen schriftelijk laten weten dat ze een chiplezer kunnen bestellen via www.lne.be/bestellingchiplezer. Vlaanderen draagt de kost voor de eerste chiplezer volledig en biedt een korting voor extra chiplezers als lokale besturen er meer dan één willen.

De gids voor een diervriendelijk zwerfkattenbeleid is terug te vinden op: www.omgevingvlaanderen.be/dierenwelzijn