...

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu

-Antwerpen zondag 6 januari 2019- Het nieuwjaarsconcert van André Rieu in het Sportpaleis was afgelopen zondag volledig uitverkocht. Duizenden fans hielden eraan om aanwezig te zijn bij zijn eerste concert op Vlaamse- en bij uitbreiding op Belgische bodem. Het concept van André en zijn Johan Strauss orkest is zowel eenvoudig als subliem; “Klassieke muziek op een makkelijke, speelse, humoristische manier toegankelijk maken voor iedereen”. Hij slaagt er op deze wijze wonderwel in om niet klassieke muziekliefhebbers moeiteloos naar zijn concerten te krijgen.

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu - IMG 4007

Iets over 20u gingen de lichten uit en verscheen André alleen op het verlicht podium. Daarna gingen de lichten terug aan en kwamen van alle kanten de muzikanten vrolijk zwaaiend met hun instrumenten richting podium gestapt. Dit onder luid handgeklap van het publiek op de maat van de gespeelde muziek. Eens iedere muzikant zijn plaatsje opgezocht had en André iedereen had welkom geheten kon het nieuwjaarsconcert in Antwerpen beginnen. Na het eerste nummer stelde André een paar medewerkers voor uit zijn orkest die meer dan één muziekinstrument bespeelden.

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu - IMG 4018

Supertrots was hij op de aanwezigheid van Frank Steijns één van zijn orkestleden die zelfs de beiaard kon bespelen. Een beiaardier die zit meestal hoog boven in een klokkentoren, waar hij zijn muziek laat galmen over de stad. Dat is natuurlijk een probleem om dergelijk instrument binnen in het Sportpaleis te krijgen. Maar ook daar had André Rieu een oplossing voor gevonden want plots werd er een heuse klokkentoren het podium opgereden met klavier. Weliswaar een klokkentoren in miniatuurversie maar toch groot genoeg om er een complete mini beiaard in onder te brengen (zie foto). 

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu - IMG 4043

Frank bracht iedereen in vervoering met zijn uitvoering op beiaard van het nummer:”Concierto de Aranjuez. Daarna ging hij nog een uitdaging aan met Marcel Falize op xylofoon om te weten wie het snelste kon spelen bij het bekende nummer :”Cirkus Renz”. Deze wedstrijd bleef onbeslist want beiden speelden even snel, een streling voor oor en oog. Je kon er maar één conclusie uit trekken en dat was dat beide mannen in hun discipline topmuzikanten mogen genoemd worden. Nadien konden we ook kennismaken met drie tenoren in de personen van Bela mavrak, Gary Benett, Serge Bosch zij verrasten het publiek met o.a het nummer:”Nessun Dorma.

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu - IMG 4021

Tussen de vocale nummers door kregen we ook nog instrumentale pareltjes te horen van het volledige orkest. Bij het nummer “The Snow Waltz” kwam er zowaar sneeuw vanuit het dak naar beneden en werden de eerste rijen toeschouwers bedekt onder een dikke laag “sneeuw” hilariteit alom bij de andere sneeuwvrije toeschouwers. De daaropvolgende sopranen Donij Van Doorn, Anna Majchrzak en christina Petrou bewezen andermaal dat ze kunnen zingen. Een echt kippenvel moment kwam eraan toen Teun Raemaekers op sublieme wijze op zijn panfluit het mooie “Lonely Shepherd” vertolkte. 

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu - IMG 4899

De pauze moest even verlengd worden door nog laattijdige toeschouwers want André moest zeker zijn dat alle gangen vrij waren. Toen alle stoelen op het middenplein opnieuw bezet waren werd er een wals ingezet, op dat moment traden 150 dansparen op in de vrijgekomen gangen om daar de wals in al zijn glorie te demonstreren. Er waren zelfs rolstoeldansers bij, ook zij droegen op die manier hun steentje bij om het publiek te laten genieten van de Weense wals. De dansparen waren afkomstig uit Nederland, belgië en Duitsland. Het Russisch Trio St. Petersburg nam daarna plaats op het podium en speelden “Poliushko Polie. Met het afsluitende wereldberoemde “Kalinka” zat de sfeer er opnieuw helemaal  in, samen met begeleidend handgeklap en geneurie van het ganse sportpaleis.

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu - IMG 4074

Na de samenzang van de mannelijke tenoren en de vrouwelijke sopranen werd het stilaan tijd om dit fantastisch nieuwjaarsconcert af te sluiten. André werd bedankt voor deze prachtige muzikale avond met een grote bos bloemen, terwijl zijn orkest genoot van een welverdiend glaasje bubbels. Op dat moment viel er geen sneeuw naar beneden maar tientallen ballonnen wat het geheel nog feestelijker maakte. Ook de 150 dansparen kwamen opnieuw het sportpaleis binnen om op hun beurt afscheid te nemen van de enthousiaste toeschouwers. We kunnen besluiten met een citaat van André zelf er mogen muren gebouwd worden of grenzen gesloten, muziek overstijgt alle grenzen”. Daar kunnen we ons na dit prachtig concert alleen maar bij aansluiten. Bedankt André en bij leven en welzijn tot volgend jaar.

Uitverkocht Sportpaleis voor nieuwjaarsconcert André Rieu - IMG 4135

voor meer foto’s klik hier

Voor de speeldata van André Rieu kan je terecht op de officiële webstek: https://www.andrerieu.com/nl