...

Scrooge in Premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen

–Zondag 9 december- Afgelopen zondag ging Scrooge in premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Na de Musical Oliver twist precies 8 jaar geleden met een glansrol van Peter Van den Begin als “Fagin” wilden we  A Christmas Carol van Charles Dickens brengen in onze theaters in Antwerpen en Gent aldus producer Geert Allaert. Voor Srooge de musical werd enkel het verhaal van Dickens behouden, voor de rest is alles nieuw. De Vlaamse productie zal niet alleen te zien zijn bij ons, maar volgend jaar ook in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam. Het jaar nadien zelfs in Londen.

Scrooge in Premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen - IMG 3593

Music Hall bestaat dit jaar 30 jaar en deze eindejaarsmusical moest dan ook een verjaardagsproductie van formaat worden. Het verhaal van Scrooge of A Christmas Carol is door iedere film- of theaterliefhebber gekend.
Dat vertelt het verhaal van de verbitterde en gierige Ebenezer Scrooge die door de gebeurtenissen uit zijn verleden een bloedhekel heeft aan Kerstmis. Op kerstavond krijgt hij echter bezoek van zijn net overleden partner Marley, deze kondigt hem het bezoek aan van drie geesten. Die geesten zullen hem elk apart vanaf 1u om het uur komen bezoeken. 

Scrooge in Premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen - IMG 3621
(Marley komt Srooge op de hoogte brengen van het bezoek van 3 geesten)

De eerste die bij Scrooge op bezoek komt is zijn  overleden vrouw Emily. Emily neemt Scrooge mee naar het verleden. De gebeurtenissen betreffen zijn vader (die zelfs met Kerstmis Scrooge eenzaam op de kostschool liet zitten), het verlies van zijn grote liefde Emily door teveel aandacht voor de zaken en de dood van zijn zus, de enige persoon die hem liefde en aandacht schonk. Emily toont dat Srooge zijn begeerte naar geld toen al groter was dan lief te hebben. Niet langer in staat de pijnlijke herinneringen te verdragen en met een steeds sterker worden gevoel van spijt, smeekt hij de geest hem naar huis te laten gaan. Terug in zijn kamer is het weer 12 uur.

Scrooge in Premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen - IMG 3652
(De eerste geest Emily)

Om 1 uur ’s nachts (wederom) verschijnt de tweede geest (Fezziwig) die zichzelf ‘Geest van Huidig Kerstmis’ noemt. Deze geest toont hem het karige kerstfeest van de familie Cratchit, het goede karakter van de kreupele zoon, Tiny Tim, en de mogelijke vroege dood van deze jongen. Dit vooruitzicht zet Scrooge echt aan het denken en hij toont medelijden. Ze bezoeken ook neef Fred waar een vrolijk kerstfeest wordt gevierd met en spel waarbij een persoon geraden moet worden met alleen ja/nee vragen. Fred heeft uiteraard Ebenezer Scrooge in gedachten en door de vragen wordt diens karakter bloot gelegd.  Na dit bezoek keert Scrooge weer terug naar zijn kamer en staat de klok wederom op 12 uur.

Scrooge in Premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen - IMG 3654

De derde, zwijgende geest, de ‘Geest van Toekomstig Kerstmis’, komt net na middernacht. Hij confronteert Scrooge met zijn eigen dood: een groepje mensen heeft het over de zojuist overleden “oude schraper” en spullen uit diens huis worden verkocht en daarbij blijkt hoe zeer zijn dood de mensen koud laat. Scrooge herkent niet dat het om hem zelf gaat. Ze bezoeken ook het huis van de Cratchits die kerstmis vieren zonder Tiny Tim. Als Scrooge de geest smeekt te vertellen wie de “oude schraper” is, toont de geest hem zijn eigen grafsteen. Srooge besluit zijn leven te beteren.

Scrooge in Premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen - IMG 3679

Hij is de drie geesten dankbaar hem tot inkeer te brengen. Hij geeft weer om Kerstmis en alle mensen om zich heen. Hij laat Tiny Tim opereren op zijn kosten. Hij behandeld hem later alsof het zijn eigen zoon was. Hij biedt royale giften en behandelt zijn medemensen in tegenstelling tot vroeger met vriendelijkheid, vrijgevigheid en warmte. Het is de eerste rol van Waar Borgmans, maar de man zet een schitterende Srooge neer. Ook zijn inprovisatie in het laatste deel is typisch Warre en werd door het publiek zeer gewaardeerd. Een staande ovatie van het publiek na de voorstelling was het bewijs dat deze hadden genoten van de musical. Zeker en vast een aanrader om in de kerstvakantie met gans de familie te gaan bekijken.

Scrooge in Premiére in de Stadsschouwburg van Antwerpen - IMG 3682

Meer foto’s klik hier

Scrooge, The Musical is te zien vanaf december 2018 in Stadsschouwburg Antwerpen en in januari 2019 in Capitole Gent.

Tickets en info: www.musichall.be.