...

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert?

gina verbestel Open&Liberaal

Hoe deed Open&Liberaal het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De jury heeft niet lang moeten beraadslagen. De prijs voor vreemdste campagne gaat met grote voorsprong naar Open&Liberaal (O&L).
O&L probeerde zichzelf in de markt te zetten met het thema “geluk”. Een nobel doel waar iedereen naar streeft, maar net iets te zweverig om een volledige campagne aan op te hangen. Het wordt dus helemaal creepy als de persoonlijke belevingswereld van de leidster wordt binnengeloodst in een verkiezingscampagne. Als finale krachtoer slaagde Gina Verbestel erin om toch 24 volgelingen te verzamelen zodat ze nog kon uitpakken met een volledig lijst. Geen sinecure voor een partij in vrije val.

De partij van Verbestel betrad als laatste grote partij het slagveld met een aantal onduidelijke affiches met kindertekeningen op straatborden. Het campagnemateriaal van O&L beperkte zich tot één folder – op zich geen slechte zaak – en een aangewaaid wit T-shirt om op evenementen mee te verschijnen.

In het verkiezingsdebat, tenslotte, maakte Verbestel een aantal pijnlijke uitschuivers en viel ze op door haar stilzwijgen in de debatrondes.
Verbestel deed het niet goed in de campagne, maar of dat de echte reden is waarom ze zwaar werd afgestraft door de kiezer valt te betwijfelen.

De cijfers
In 2012 kon Gina Verbestel nog de sympathy vote binnenhalen. Ze werd de naamstemmenkampioen en triomfeerde met 4 zetels in de gemeenteraad. Ze loodste O&L de coalitie binnen om daarmee haar vroegere partijgenoten van VLD-CL lik op stuk te geven. Zes jaar later is het effect volledig uitgewerkt.

81% van de kiezers van O&L bracht een naamstem uit en in 64% van de gevallen ging die stem ook naar Gina Verbestel. De andere kandidaten op de lijst komen zelfs niet om het hoekje piepen. O&L werd met dit resultaat echt een éénvrouwspartij.

Het signaal van de kiezer aan O&L was niet mis te verstaan. De partij ging erop achteruit met 9% tot een schamele 7,64% van de stemmen. Hiermee verloren deze liberalen maar liefst 52% van hun kiespubliek.

De fractie
De complete ondergang van O&L zorgt ervoor dat Gina Verbestel als enige vertegenwoordiger van haar partij moet plaatsnemen op de oppositiebanken.
Kan dossiervreetster Verbestel zich nog opladen om de strijd aan te gaan met haar vroegere coalitiegenoten of komt er een einde aan haar politieke carrière en gunt zij haar (erf)opvolger een plaatsje in de gemeenteraad?