...

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert?

Pieter De Spiegeleer Pieter De Spiegeleer facebook
Pieter De Spiegeleer – Foto facebook

Hoe deed Vlaams Belang het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
Vlaams Belang liep zeker niet voorop als het ging om campagnevoeren. De sporadische folder, het occasionele kaartje of het verdwaalde straatbord plaatsten Vlaams Belang zeker niet in the picture. Een gevolg van een onvolledige lijst? Of blijft de gêne van de kiezer om zich te outen als aanhanger van een partij die door de andere partijen naar de buitenrand van de democratie wordt geduwd?

Waar andere partijen zwaar hadden ingezet op sociale media bleef het bij Vlaams Belang nog allemaal low profile.
Op evenementen moest men wel moeite doen om lijsttrekker Pieter De Spiegeleer niet tegen het lijf te lopen. De Spiegeleer, die zich op het debat als zeer gematigd profileerde en handig fietste rondom het migrantenthema.

Vlaams Belang scoorde goed, maar de dijkbreuk zoals in Ninove, Denderleeuw of Aalst kwam er niet. Zonder kiezersonderzoek moeilijk te achterhalen of de winst van N-VA hiermee te maken had of dat andere factoren de steile opgang van Vlaams Belang hebben afgeremd.

De cijfers
Pieter De Spiegeleer had zeker op één zetel gerekend, droomde stiekem van twee zetels en mocht op verkiezingsavond zeker zijn van drie zetels in de gemeenteraad. Met bijna 12% van de Haaltertse kiezers in de achterzak komt Vlaams Belang als één van de overwinnaars uit de stembusslag. Hijzelf geniet het vertrouwen van 68% van de kiezers van zijn partij.

Over een vergelijkingspunt met 2012 beschikken we niet omdat de partij toen niet deelnam aan de race. In 2006 bezetten, toen ook, drie Vlaams Belangers een zitje in de gemeenteraad.
Vlaams Belang broedt op een groter kiezerspotentieel. Naast de bus voor de gemeenteraadsverkiezingen mocht de kiezer ook een stembiljet droppen in de bus voor de provincieraadsverkiezingen. Op niveau “gemeente Haaltert” leverde dat een andere uitslag op dan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. In een identieke kieskring haalt Vlaams Belang 20% van de stemmen binnen.

De fractie
Trekt – vermoedelijk – fractieleider Pieter De Spiegeleer de lijn door en gaat hij andere thema’s bespelen dan het loutere identitaire en de veiligheidsthematiek?
In het zog van De Spiegeleer komt hardliner Jan Schelfout in de gemeenteraad. Op facebook haalt hij af en toe stevig uit met rechts. Benieuwd hoe dat zich vertaalt in de raadszaal?
Tenslotte vervolledigt nobele onbekend Anita De Bruyn de fractie.

Voor de andere partijen wordt het afwachten hoe Vlaams Belang zich gaat opstellen in de gemeenteraad.