...

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed CD&V het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen 2018 – Hoe deed CD&V het in Haaltert? - Phaedra

Hoe deed CD&V het in Haaltert?

Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.

Campagne
De mooiste campagne – en ongetwijfeld ook de duurste – werd gebracht door CD&V. De glossy magazines met veel foto’s en weinig tekst zullen een ferm gat in de partijkas hebben geslagen. De verjongde ploeg straalde eenheid en gezelligheid uit en vooral de goesting om deel te nemen aan de macht. CD&V stond er voor het sinds lang als team.
De lijsttrekster en de jonge voorzitter hadden de regie strak in handen genomen om elke misstap uit te sluiten. De facebookpagina werd opgeleukt. De website kreeg inhoud met een uitgewerkt partijprogramma. Het viel wel op dat CD&V, in vergelijking met pakweg N-VA of Centrumlijst, minder straatborden had. Toen al een teken aan de wand?

Phaedra Van Keymolen bracht het er goed vanaf op het debat met gevatte tussenkomsten. Ze zoog de aandacht naar zich toe en sprak ongegeneerd de ambitie uit om Veerle Baeyens van de troon te stoten.

Liep dat even anders af…

De cijfers
CD&V verliest op alle fronten. De volkspartij van weleer wordt de kiezer gereduceerd tot een derderangspartij met nog maar slechts 16% van de stemmen. Ze zag 21% van haar kiezers andere oorden opzoeken. Met amper vier zetels in de gemeenteraad zakt CD&V tot een historisch dieptepunt.

De kiezers van CD&V kleuren graag rode bolletjes. In meer dan 86% van de gevallen wordt er een naamstem uitgebracht, maar lijsttrekster Van Keymolen kreeg weinig vertrouwen van haar eigen publiek. Slechts 52% van de CD&V-kiezers schaarde zich achter de kopvrouw en daarmee doorbreekt ze niet de symbolische grens van meer dan 1000 naamstemmen.

De fractie
De vernieuwing en verjonging van de lijst voltrok zich niet in de uitslag van de verkiezingen. De christendemocraten brengen amper vernieuwing in de gemeenteraad. Drie van de vier raadsleden zien we terug uit de lopende legislatuur en het vierde raadslid, Daniël Vandendriessche, keert terug van lang weggeweest.

Haaltert Daniel VandendriesscheVandendriessche zou plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter worden bij afwezigheid van Paulette Looze. Hij brengt alleszins kennis en ervaring mee. Raadslid Nancy Van Landuyt zal beter moeten doen vanaf januari 2019 dan haar historisch optreden op de gemeenteraad met het sprookjesverhaal over de bomen in het Warandepark. Zeer geschikt voor Ketnet Junior, net iets minder voor een gemeenteraad. Durft de partij haar fractievoorzitterschap toekennen?

Eindelijk, na de barre tocht door de woestijn. Eindelijk, een bestuursmandaat voor Phaedra Van Keymolen. Niet dé droomjob, maar wel bevoegdheden die dicht bij haar interessesfeer liggen. Ze krijgt, onder meer, milieu, ruimtelijke ordening en duurzaamheid om zich de komende zes jaar in uit te leven als schepen.

Naast schepen van cultuur en bibliotheek mag Bart Ottoy zich voortaan feestschepen noemen. Zou dit ook binnen zijn interessesfeer liggen?

Toch kan CD&V niet tevreden zijn met louter deelname aan de macht want de partij deed het echt niet goed in vergelijking de voorgaande verkiezingen. Er zal heel wat “soul searching” nodig zijn om te leren uit dit débacle. Uitkijken of de partij de rug kan rechten de komende zes jaar en kan standhouden tegenover het overwicht van N-VA en orkaan Veerle.