...

Openstelling Tramsite Schepdaal vanaf 9 Sep 2018

– Schepdaal- Op zondag 9 september viert Open Monumentendag zijn dertigste verjaardag. Dit is ook een belangrijke datum voor de Tramsite Schepdaal (Dilbeek) daar deze na een lange sluitingsperiode terug een Open Monument wordt. De opeenvolgende omvangrijke restauratiefasen van de beschermde buurttramstelplaats uit 1887 lieten immers enkel geleide bezoeken toe.

Openstelling Tramsite Schepdaal vanaf 9 Sep 2018 - tramsite Schepdaal 1(foto: vzw Buurtspoorwegmuseum)

Vanaf 9 september zal dit pareltje uit de Belle Epoque terug te bezoeken zijn elke donderdag- en zondagnamiddag, en ’s winters op afspraak. Op een eerste oproep voor lokale vrijwilligers werd immers enthousiast gereageerd en een gemotiveerde groep is zich aan het vormen. Er zijn echter nog meer mensen met een hart voor dit erfgoed nodig! Deze openstelling was ook een “must” voor Herita/Open Monumenten om Vlaamse subsidies voor verdere renovaties te bekomen, die ondertussen goedgekeurd werden. Door de tand des tijds is er immers nog veel werk op de site.

Openstelling Tramsite Schepdaal vanaf 9 Sep 2018 - Tramsite Schepdaal 2(foto: vzw Buurtspoorwegmuseum)

Een van de aanraders om zondag te bezoeken: na de loodsen van de rijtuigen is nu de loods voor de stoomtrams terug in zijn originele staat hersteld, met de terugkeer van de rookopeningen in het dak die zorgden dat ze dag en nacht onder druk gehouden konden worden om geen tijd te verliezen bij de eerste ritten om 03u30 ’s morgens!De vzw Buurtspoorwegmuseum plant in te staan voor de publiekswerking van de Tramsite en wil een groot publiek bereiken, van jong en oud, scholen en senioren, mobiel erfgoed-fanaten uit binnen- en buitenland,…alsook evenementen organiseren en delen van de site verhuren.

Openstelling Tramsite Schepdaal vanaf 9 Sep 2018 - Tramsite Schepdaal 3(foto: vzw Buurtspoorwegmuseum)

Het gaat hier immers om het allereerste trammuseum van België (1962) dat een prachtige collectie uit het paarden-, stoom-, diesel- en elektrisch tijdperk herbergt alsook alle 19de eeuwse installaties voor de uitbating van de eerste buurtspoorweglijn in de geschiedenis van de hoofdstad. Naast een feestelijke 9 september, is de site eveneens gratis open op zondag 16 september tijdens “Schepdaal Feest!”, met een gratis hapje en drankje.

Openstelling Tramsite Schepdaal vanaf 9 Sep 2018 - tramsite Schepdaal 4(foto: vzw Buurtspoorwegmuseum)

Alle informatie op www.tramsiteschepdaal.be en Facebook “Trammuseum Tramsite Schepdaal”. Informatie voor kandidaat-vrijwilligers via p.mathieu@telenet.be.Zie ook deze prachtige video: www.youtube.com/watch?v=UHGBCwYYQBg