...

Gaan de Russen onze gemeenteraadsverkiezingen sturen ?

rusland pixabay

Veli Yüksel (CD&V): “We moeten zeker zijn dat verkiezingen in België vrij en eerlijk verlopen zonder buitenlandse beïnvloeding.”

Is ons land voldoende voorbereid op buitenlandse inmenging bij de gemeenteraadsverkiezingen die voor de deur staan? Daarover ondervroeg Veli Yüksel (CD&V) vanmiddag minister Koen Geens in de commissie Justitie.

Eerder deze week bleek dat sinds de aanslagen van 22 maart ook in België “trollen” aanwezig zijn geweest op sociale media. Die plaatsten islamofobe hashtags (zoals “islamkills”) op massaal gekopieerde tweets. “De berichten werden verstuurd vanuit de Russische stad Sint-Petersburg en is een onmiskenbaar bewijs van hoe bepaalde landen proberen ons debat te sturen,” zegt Kamerlid Veli Yüksel (CD&V).

Minister Geens (CD&V) stelde dat er niet meteen reden is tot ongerustheid. “Er is geen inmenging op sociale media vanuit Rusland vastgesteld door de Staatsveiligheid,” zei hij. “Er werden ook geen accounts gesloten. Maar dat wil niet zeggen dat er geen dreiging is”.

Yüksel stelde al vaker vragen over cyberdreiging, met name over de werking van het Centrum voor Cybersecurity dat nog maar drie jaar bestaat. “Met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober en de parlementsverkiezingen van 2019 voor de deur, moeten we extra waakzaam zijn,” zegt Yüksel. Hij verwijst naar de waarschuwing voor de Russische inmenging in onze verkiezingen die afscheidnemend voorzitter van het Comité I, Guy Rapaille, vorige maand nog meegaf in een interview.

Sinds kort beschikken de Belgische Staatsveiligheid, de militaire veiligheidsdienst (ADIV) en de Federale Politie over nieuwe software die hen moet toestaan om het internet en sociale media efficiënter af te speuren. Het was twee jaar wachten op die nieuwe tool, die in totaal 20 miljoen euro kostte. “Stilaan dringt door dat cyber een domein is dat onze aandacht verdient,” zegt Yüksel. Onlangs nam hij nog deel aan een zitting van de NAVO parlementaire assemblee in Warschau, die zich onder meer boog over de Russische inmenging in onze westerse democratieën.

“De problematiek is des te relevanter in het licht van de ontmoeting die de Amerikaanse president Donald Trump deze week in Helsinki had met de Russische president Vladimir Poetin,” voegt Yüksel er nog aan toe. “We moeten zeker zijn dat verkiezingen in ons land vrij en eerlijk verlopen, zonder beïnvloeding vanuit het buitenland,” aldus nog het parlementslid. “Ons maatschappelijk debat is al gepolariseerd genoeg, we moeten waakzaam zijn dat het niet verder afglijdt”, besluit Yüksel.