...

Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries

Wordt u de nieuwe assistent van commissaris Angel (Joke Devynck) en inspecteur Dewolf (Jeron Dewulf) tijdens het onderzoek naar een verdacht overlijden?
Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0063
Ik ben commissaris Angel, belast met dit onderzoek. Ik wil weten wat er op de dag van de tragische dood van stuntman Ulrich exact gebeurd is en ik vraag u om mee te werken aan het onderzoek”, zegt actrice Joke Devynck in de openingsbeelden van ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’. Anderhalf jaar na de start van het multimediale klank- en lichtspel ‘Bilzen Mysteries, Het Verhaal’, kunt u vanaf dinsdag 3 juli, alleen, in groep of met uw gezin, mee speuren en proberen te ontdekken wat de acteur-stuntman overkwam, die in het avondgedeelte de rol van Grootmeester Ulrich von Jungingen vertolkte.
Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0036
Goede speurders komen te weten wat er precies fout liep tijdens de nachtopnames op de Landcommanderij van Alden Biesen”, aldus schepen voor toerisme Guy Swennen. “Alice Events heeft ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’ ontwikkeld op basis van de ervaring en expertise die we hier de voorbije maanden hebben opgebouwd. Voorzien van een tablet worden de bezoekers tijdelijk geaccrediteerd door commissaris Angel – vertolkt door Joke Devynck – en als agenten toegevoegd aan het Belgian Bureau of Investigations (BBI). Samen met haar en inspecteur Dewolf, een rol van Jeron Dewulf, gaat u op verkenning en bezoekt u twaalf plaatsen op het kasteeldomein die iets te maken hebben met de dramatische gebeurtenis. Op elke plek moet men opdrachten vervullen en krijgt men de kans om een cultuurhistorische meerwaarde te ontdekken.

Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0080

Na de samenwerking met Jan Decleir voor de avondattractie heeft Bilzen Mysteries met Joke Devynck en Jeroen Dewulf opnieuw twee topacteurs aangetrokken. Zij zuigen de bezoekers mee in een anderhalf uur durend spannend en educatief spel. Meespeuren met ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’ kan dagelijks vanaf 3 juli vanaf 9 uur. Het is aangeraden om vooraf tickets te reserveren op de vernieuwde website www.bilzenmysteries.be, zowel voor het klank- en lichtspel na zonsondergang, als voor de speurtocht Het Complot.

Complementair
De uitdaging was groot en dus hebben we onze tijd genomen om op basis van de bestaande succesvolle avondattractie een product te ontwikkelen dat verbonden was met dat verhaal, maar dat ook sterk genoeg was om op zichzelf te bestaan. We hebben geëxperimenteerd, mogelijke pistes onderzocht en uiteindelijk kwamen we uit bij ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’”, zeggen Frank Anthierens van Alice Events en scenarist Ghislain Belmans van Sien.

Het mooie aan de Bilzen Mysteries-attracties is dat ze complementair zijn”, vervolgt burgemeester Frieda Brepoels. “Wie houdt van de uitdaging om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk punten te verzamelen om zo het mysterie, overgoten met een historisch sausje, op te lossen, komt overdag en gaat voor ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’. Voor liefhebbers van een culturele beleving doorheen Alden Biesen, gecombineerd met een meeslepende film die de eeuwenlange geschiedenis van het domein vertelt, is er vanaf zonsondergang ‘Bilzen Mysteries, Het Verhaal’. U merkt het: er is voor elk wat wils. Individuele bezoekers, groepen, bedrijven, verenigingen, scholen, ze zijn allemaal welkom om Bilzen Mysteries te ontdekken en te ervaren want deze attractie is echt uniek.
Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0031
Onder de indruk
Actrice Joke Devynck is net zoals haar collega Jeron Dewulf zeer tevreden over het eindresultaat: “Anderhalve maand geleden zijn we met de ploeg twee dagen neergestreken in Alden Biesen en hebben we de meeste scènes gedraaid. Voor ons is het de eerste keer dat we meespelen in een film die men speurend en wandelend mee beleeft. De bezoekers krijgen een tablet en gaan letterlijk met ons op stap. Het is een familiegebeuren met twee moeilijkheidsgraden. Bezoekers hebben de keuze tussen een eenvoudig of een gevorderd niveau.” Met de rol van commissaris Angel is Devynck niet aan haar proefstuk toe als onderzoekster. In het verleden gaf ze al gestalte aan inspecteur Tony Dierickx in ‘Flikken’ en Tine Peeters in ‘Vermist’.
Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0041
Voor de rol van commissaris Angel haalt Joke het onderste uit de kast. “Ja, ik sta op een bepaald moment te praten met planten, ik bestudeer de geur van een drol én ik sta op mijn hoofd te kijken naar een kip. Ik geef toe, dat is niet alledaags, maar het past perfect bij commissaris Angel. Zij is gespecialiseerd in forensische wetenschappen die wetenschappelijk werkt, maar zij is ook een Augur, gespecialiseerd in orakels en auspiciën. De Auguren waren bij de Oud-Romeinen priesters die de bewegingen van dieren konden interpreteren. Angel gelooft niet in toeval in het dierengedrag. Door haar bijkomende studies, weet Angel perfect wat het gehinnik van een paard wil zeggen, de vlucht van vogels of de kippen”, verklaart Joke Devynck.
Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0042
Ook Jeron Dewulf reageert trots: “De opnames waren een race tegen de klok. De avond voor we van start gingen, hebben Joke en ik nog snel de avondattractie meegenomen. Ongelooflijk hoe Jan Decleir als de Heer van Biesen alle bezoekers op sleeptouw neemt door de 800-jarige geschiedenis van de Landcommanderij. Wij waren onder de indruk van zijn grootse prestatie. Dat zorgde voor extra druk, omdat we niet wilden onderdoen. Joke en ik zijn samen met de ploeg tot het uiterste gegaan. Het eindresultaat mag zeker worden gezien!

Drie lagen 
Het knappe aan ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’ zijn de drie gelaagdheden.Scenarist Ghislain Belmans:“Op de twaalf plaatsen die de bezoeker moet onderzoeken, brengt commissaris Angel in een korte video boodschap haar assistenten op de hoogte van de vorderingen. Daarna geeft ze een opdracht aan de bezoeker-assistent. Via de commissaris-knop op het navigatiescherm van de tablet heeft de bezoeker steeds toegang tot alle vorige videoboodschappen. Via een andere knop kan men meer info vragen over de personages die een rol spelen in de intrige: Info over de acteur van vlees en bloed en info over het historische karakter dat ze spelen.
Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0066
De meerwaarde die de bezoekers ervaren op de twaalf plekken is groot. Ze kunnen de decors van de avondattractie ‘Bilzen Mysteries, Het Verhaal’ bekijken. Ofwel kiezen ze voor het historische en dan volgt extra informatie over de locaties en hun betekenis in de geschiedenis van Alden Biesen. Naast het spelelement, is Het Complot ook een graduele wandelzoektocht doorheen de cultuur en geschiedenis van Alden Biesen. Tijdens uw speurtocht worden er stukken toegevoegd aan het encyclopedie-gedeelte die voorzien zijn van vijf interessante weetjes. De keuze die u maakt in uw tablet heeft geen invloed op het spel. Tijdens het raadplegen van informatie wordt de countdown op de badge stilgezet.

Voltooid
Het Complot en Het Verhaal maken het Bilzen Mysteries-verhaal inderdaad compleet, want nu kunnen de bezoekers zowel overdag als ’s avonds van een unieke attractie genieten, waarbij de geschiedenis van de Landcommanderij centraal staat”, knikt Bilzen Mysteries-coördinatrice Lore Swennen. “Wij bieden een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief voor een avondje cinema of de escape room. Met de tablet in de hand gaat u zelf op stap om dingen te beleven of te onderzoeken. 
Het Complot: speur vanaf 3 juli mee met de dagattractie van Bilzen Mysteries - IMG 0104
Tijdens de zomermaanden zijn ‘Bilzen Mysteries, Het Verhaal’ en ‘Bilzen Mysteries, Het Complot’ dagelijks geopend. U kunt last-minute tickets kopen aan de kassa maar wie niet ontgoocheld wil zijn reserveert best vooraf kaartjes op www.bilzenmysteries.be. Alle info over beide attracties is daar ook terug te vinden.

Voor meer foto’s klik hier