...

Turkse taallessen in Gent wel degelijk project van stadsbestuur

Turkse taallessen in Gent wel degelijk project van stadsbestuur - turkijeTurkse taallessen in Gent wel degelijk project van stadsbestuur – Geen andere naschoolse taallessen in Gentse stadsscholen

Uit documenten die gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem opvroeg blijkt dat het Gentse stadsbestuur wel degelijk heel nauw betrokken was bij het opstarten van naschoolse Turkse taallessen in een stadsschool. Zo werd het gebruik van de klaslokalen helemaal niet door een groepje ouders aangevraagd, maar door het ‘Onderwijscentrum Gent’ dat rechtstreeks afhangt van de stad.

Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem: “Schepen Decruynaere liet uitschijnen dat een groepje ouders de lessen had opgezet, puur via het algemene gebruikersreglement voor stadszalen. Maar dat is onjuist: dit is niet via de normale procedure gegaan. Het gaat om de verderzetting van het thuistaal-onderzoeksproject van de UGent dat de schepen al eerder ondersteunde. In een brief gaat de schepen ermee akkoord om het project ‘Van thuistaal naar schooltaal’ officieel als Brede School-project te erkennen en ondersteunen (zie bijlage). Dit nu voorstellen als een ouder-project is de publieke opinie om de tuin leiden. En ook een andere eerdere uitspraak van de schepen bleek gisteren tijdens de gemeenteraadscommissie onwaar: de stad controleert de inhoud van de lessen op geen enkele manier.”

Gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu: “Als N-VA hebben we geen probleem met taallessen Turks of Pools of Bulgaars. Mensen mogen zijn wie ze zijn en we hebben allemaal onze eigen achtergrond. Waar we wél een probleem mee hebben is dat het stadsbestuur, zoals nu duidelijk uit de documenten blijkt, één taal privilegeert. Want inderdaad: uit de door de schepen ter beschikking gestelde documenten blijkt dat in de stadsscholen geen andere thuistaal-lessen door derden worden gegeven (zie bijlagen). En al zeker niet met extra begeleiding en ondersteuning door de stad. In onze stad worden veel talen gesproken, de stad kan die simpelweg niet allemaal ondersteunen en dat is ook niet de taak van de stad.”

Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt: “Met N-VA willen we de komende jaren voluit inzetten op Nederlands. Er moeten taalbadjaren komen voor kinderen die het Nederlands onvoldoende beheersen. Er moeten meer naschoolse en buitenschoolse lessen Nederlands komen. We willen een omvattend masterplan Nederlands en we willen daar de nodige budgetten voor uittrekken. Nederlands is zo belangrijk: voor een goed diploma, voor een goede job, voor een werkbare samenleving.”

Bron: Persbericht N-VA Gent / Sandra Van Renterghem, Ömer Faruk Demircioglu & Anneleen Van Bossuyt