...

Veel sfeer op 81e Vlaams Nationaal Zangfeest

-Antwerpen 4 maart 2018- Veel sfeer op het 81e Vlaams Nationaal Zangfeest afgelopen zondag in de Lotto-arena te Antwerpen. Toen we omstreeks 14u de arena betraden was men reeds aan het voorprogramma bezig. Traditioneel krijgt de jeugd de kans om zich te tonen. Dit jaar waren dat de muziekkapellen van Chiro, KSA en VNJ die zich mochten tonen terwijl de verschillende prominenten plaats namen. Zo herkenden we Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans, Kamervoorzitter Siegfried Bracke, de oud-en nieuwe voorzitter van het VVB Guido Moons en Bart De Valck. Ook een prominente plaats werd voorbehouden voor de ex-burgemeester Van Lennik Willy de Waele en Dilbekenaar Marc Gabriëls.

Inhoudsopgave toon

Veel sfeer op 81e Vlaams Nationaal Zangfeest - IMG 6511 1

Op de tribune herkenden we o.a VB voorzitter Tom van Grieken samen met federaal parlementslid Barbara Pas. Minister Ben Weyts en een 20-tal Vlaamse-en federale parlementsleden van N-VA tekenden present. De partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever liet dit jaar verstek gaan. In de toespraak van ANZ voorzitter Stoffelen ging het vooral over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd, maar ook de onteigeningen van de Zuid-Afrikaanse Boeren werd door de voorzitter aangehaald. de culturele verbondenheid tussen Vlaanderen en Zuid-afrika werd benadrukt door een optreden van de Zuid-Afrikaanse zangeres op dit zangfeest.

Veel sfeer op 81e Vlaams Nationaal Zangfeest - IMG 6735 1

Maar ook de eigen Vlaamse strijd voor onafhankelijkheid werd niet vergeten. Ook Brussels politicus Van Hengel kreeg zijn deel. De voorzitter vroeg zich luidop af of we mogen verwachten dat Vlaamse polititci zich alleen maar verkiesbaar stellen op Vlaamse lijsten? of moeten we het normaal vinden dat ze zich omwille van het smeer kandidaat stellen op een  voor Vlaanderen vijandige P.S lijst? Hij herhaalde ook de eis om zowel in Brusselse ziekenhuizen als verzorgingscentra in het Nederlands geholpen te worden. Uiteraard werden de transfers naar Wallonië en de (mislukte) fusie van de Brusselse politiezones nog eens aangehaald.

Veel sfeer op 81e Vlaams Nationaal Zangfeest - IMG 6563 1

Even werd het stil toen de beelden van het geweld tegen de Catalanen op groot scherm werd vertoond met veel boe geroep tot gevolg. Dat boegeroep werd nog luider toen onrechtstreeks verwezen werd naar Euro-Commissaris Marianne Thyssen en in uitbreiding de ganse CD&V die dit geweld in Europa weigeren af te keuren. Om de verbondenheid tussen Vlaanderen en Catalonië nogmaals te benadrukken werd er een omhaling gedaan ten voordele van Catalanen die momenteel in de gevangenis zitten en niet over voldoende middelen beschikken om hun proces te bekostigen. Voorzitter Stoffelen mag een Cheque richting Catalonië sturen van 7596,76€ een maar dan welkom geschenk voor deze Catalanen.

Veel sfeer op 81e Vlaams Nationaal Zangfeest - IMG 6776 1

Natuurlijk zoals traditioneel op ieder zangfeest is er ook de samenzang en de verschillende muzikale acts. Naast de Zuid-Afrikaanse zangeres Corlea Botha was er ook nog een fel gesmaakt optreden van de Brusselse en Vlaamse zanger Gene Thomas. Het zangfeest wil duidelijk afstappen van het oudbollige en serveerde voor elk wat wils. Zo waren er de liedjes van volkskunstgroep Tantris. Zelfs de moderne danspasjes van de dansformatie Are U Famous werden door de ouderen gesmaakt. Zij brachten eigen danscreaties en gaven extra kleur aan een aantal liederen.

Veel sfeer op 81e Vlaams Nationaal Zangfeest - IMG 6673 1

Dit alles werd in goede banen geleid door de nieuwe regisseur Wilfried Haesen. Traditioneel werd er afgesloten met het samen zingen van de Vlaamse Leeuw door het publiek. Dit samen met het  Mannenkoor Gaudeamus, De Netezonen, Vrouwenkoor Nele, Die Cierlycke en leden uit koren van Sint-Antonius-Zoersel, Wijnegem en Berlaar vormen samen het zangfeestkoor. Koor en orkest staan onder leiding van de dirigenten Simon De Paepe, Peter Leys en Danny Van Uffel.

Veel sfeer op 81e Vlaams Nationaal Zangfeest - IMG 6624(De nieuwe regisseur Wilfried Haesen)

meer foto’s klik hier