...

Istanbul Ekspres in Gent

Istanbul Ekspres in Gent - istanbul

Voor het vierde jaar op rij brengen De Centrale en De Handelsbeurs de muzikale broeihaard van Istanbul naar Gent. Istanbul Ekspres vindt plaats van 15 tot 19 november 2017.

Turkse jazz & pop

Istanbul heeft een geschiedenis waarin verschillende gemeenschappen het leven deelden: de Turkse, Armeense, Griekse, Joodse en Koerdische. En vandaag komen daar nieuwe bevolkingsgroepen bij, voornamelijk uit buurland Syrië. Als je door de straten van Istanbul wandelt, hoor je die diversiteit via de muziek op straat. Dat beeld wil Istanbul Ekspres tonen: een stad waar muziek de mensen bindt, waar verdraagzaamheid heerst en waar het podium een plek is voor levensliederen en feest. Een greep uit het aanbod:

Ceylan Ertem

Zangeres Ceylan Ertem laat zich inspireren door de Turkse volksmuziek. Haar eigenzinnige teksten gaan over sterke vrouwelijke voorbeelden en een gelaagd leven in het hedendaagse Turkije. Vanuit een verrassend perspectief neemt ze Istanbul op de korrel.

Donderdag 16 november in de Handelsbeurs

Gevende/ Aysenur Kolivar

Gevende maakt psychedelische folkrock in ‘the spontaneous tongue of world’. Met teksten in een imaginaire wereldtaal combineren ze invloeden van elke cultuur die al op hun pad kwam. Ze presenteren hun derde album Kirinardi.

Zangeres Ayşenur Kolivar ademt de folkmuziek van de Zwarte Zee. In het Turks, Grieks en Armeens bezingt ze het dagelijkse leven van de verschillende culturen die de regio groots maakten.

Zaterdag 18 november in De Centrale

Tristan Driessens/ The Secret Trio

Als kind van een reizende muzikale familie leerde Tristan Driessens de oriëntaalse oed bespelen. Met het Soolmaan Quartet verenigt hij Turkse toonladders, klassieke muziek en jazz tot een episch en beeldrijk idioom, met improvisatie als verbindende factor.

The Secret Trio verbindt drie buitengewone muzikanten met roots in Turkse, Armeense en zigeunermuziek. Samen gaan ze op zoek naar traditionele melodieën die een combinatie vormen tussen de improvisatie uit het Midden Oosten, de dansritmes van de Balkan en Westerse elementen uit de klassieke muziek en jazz.

Zondag 19 november in De Centrale