...

Oostende twee dagen in de ban van internationale taptoe

-Oostende 6 oktober- Afgelopen vrijdagavond was het verzamelen geblazen in de Versluysdôme te Oostende voor de internationale Belgische taptoe. Deze internationale taptoe doet voor de derde maal op rij Oostende aan. De plaats van afspraak voor deze taptoe was de Versluysdôme, gelegen net voor de Versluysarena (thuisbasis van Basketbalcub Oostende) en het stadion van KV Oostende.

Inhoudsopgave toon

We waren ruim op tijd vertrokken zodat we bijna rechtover de deur parking hadden gevonden. Gelukkig hadden we op dat moment onze accreditaties al op zak zodanig dat we nog ruim alle tijd hadden om nog ergens iets te gaan eten. Toen we na het eten ons terug begaven naar de plaats van gebeuren stonden reeds een paar honderden toeschouwers aan te schuiven om binnen te raken.

Nadat we eindelijk ons plaatsje gevonden hadden en tijd hadden om rond te kijken waren we wel even onder de indruk van deze imposante locatie en het talrijk opgekomen publiek dat zat te wachten op de start van de internationale taptoe van België. Het decor waren de afbeeldingen van vijf huisjes die zo weggeplukt leken van onze Grote markt te Brussel. Het enige minpunt was de lamp die telkens een andere groep zich aandiende recht in onze lens scheen. Maar als de toegangsdeur dan dicht ging was ook dat probleem opgelost.

Met twee harde ontploffingen waarbij menig toeschouwer bijna in het plafond hing van het verschieten werd de derde editie van deze taptoe letterlijk op gang geschoten. Het was De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht die mocht openen onder leiding van Kapitein kapelmeester Matty-Cillissen.

Oostende twee dagen in de ban van internationale taptoe - P1100991

De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht werd opgericht in 1946. Aanvankelijk onder de naam Muziekkapel van Brussel, werd ze in 1947 officieel erkend onder haar huidige naam. Deze elite-eenheid van de Belgische defensie bestaat uit een symfonisch blaasorkest van 60 streng geselecteerde professionele musici en is doorheen de geschiedenis dankzij een aantal illustere dirigenten uitgegroeid tot een team dat momenteel tot de absolute wereldtop behoort.

Oostende twee dagen in de ban van internationale taptoe - P1100995

Ondertussen dat deze mensen de mooiste deuntjes ten beste gaven werden ze ondersteund door de mannelijke en vrouwelijke dansers  van Compania de Tenochtitlan Mexica. Samengevat een wervelend spektakel voor oog en oor wat door de toeschouwers enorm gewaardeerd werd. En zeggen dat dit nog maar het begin was, onze aandacht was gewekt en we waren al benieuwd naar wat we nog zouden te zien krijgen.

In zijn geheel eigen stijl stelde Carl Huybrechts al de andere deelnemers voor. Zo konden we o.a kennis maken met de Massed Pipes and Drums die met hun pipes zowat de hele zaal kippenvel bezorgde. Dit optreden deed ons helemaal terug denken aan de Music Scotland Show. De mensen van deze band kregen nagenoeg iedere toeschouwer stil door de ontroerende klanken uit hun doedelzakken.

Oostende twee dagen in de ban van internationale taptoe - P1110026

Maar onze spciale aandacht ging toch naar de Italiaanse formatie Fanfare Bersaglieri Italy. Menig toeschouwer zat met open mond naar dit spektakel te kijken. Het unieke aan deze formatie is dat ze spelen en lopen te gelijk. Lopen is al niet makkelijk laat staan spelen wel deze mannen doen beiden gelijk, ze spelen en lopen dat het een lieve lust is.

Omstreeks 00.00u zat de zesde editie (de derde in Oostende) erop. Maar Carl Huybrechts had nog een presentje achter de hand en dat was dat in 2018 in Oostende een derde dag voor deze taptoe zal worden voorzien. Daarna was het nog éénmaal de beurt aan Kapitein kapelmeester Matty-Cillissen om alle deelnemers samen te dirigeren een taak dat hij met verve vervulde. Daarna zat de eerste dag van editie 2017 er onherroepelijk op.

Oostende twee dagen in de ban van internationale taptoe - P1110067

Mensen die deze taptoe alsnog willen zien en beleven moeten zich haasten. Er zijn nog twee voorstellingen voorzien en dit morgenavond (Zat 14 oktober) en zondgavond (15 oktober) om 20u in de Soeverein Arena (Sportveldenstraat 10, Lommel). Voor meer inlichtingen kan u terrecht op http://www.i-t-b.be/services/kaarten/ Wij kijken alvast uit naar de editie 2018.