...

Europees Parlement zal debat starten over Catalonie

Catalonie

Europees Parlement steunt eindelijk eis N-VA voor debat over Catalonië

Het Europees Parlement zal deze week dan toch debatteren over het gewelddadig optreden van de Spaanse politie tijdens het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum. Dat werd bij de opening van de maandelijkse zitting in Straatsburg beslist. De N-VA is al lang vragende partij voor dit debat. Zeker nu de beenharde houding van de Spaanse politie gisteren voor bijna 900 gewonden zorgde in Catalonië. “De N-VA-positie is alvast duidelijk: neen aan het Spaanse geweld, neen aan de Europese Commissie die de Spaanse regering steunt in haar ondemocratische aanpak die indruist tegen onze Europese waarden. Geweld kan nooit worden getolereerd, en dus per definitie ook niet wanneer er sprake is van geweld tegen onschuldige burgers binnen de grenzen van de Europese Unie. Het escalerende Spaanse geweld had eigenlijk al veel langer op de agenda van het Europees Parlement moeten staan.”

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die bij de start van de plenaire vergadering de N-VA vertegenwoordigde, is tevreden dat er nu eindelijk een parlementair debat over Catalonië mogelijk is. De andere drie N-VA-Europarlementsleden, Mark Demesmaeker, Helga Stevens en Sander Loones, zijn sinds het afgelopen weekend in Catalonië en aanschouwden de gewelddadige Spaanse repressie van dichtbij.

Anneleen Van Bossuyt: “Natuurlijk steunt de N-VA een debat over Catalonië. Het is vooral een schande dat de Europese burgers er zo lang hebben op moeten wachten, terwijl de escalatie al weken en maanden zichtbaar was. Niemand kan zeggen dat hij verbaasd was door het Spaanse geweld. De EU heeft aan haar democratische plichten verzaakt en heeft haar eigen draagvlak serieus aangetast.”

Mark Demesmaeker: “Maandenlang weigerde de Commissie om op te roepen tot dialoog tussen Madrid en Barcelona, wat de kiemen van dit conflict alleen maar versterkte. In andere landen is de Commissie er als de kippen bij om de Europese waarden te verdedigen, en terecht. Maar tegenover Spanje bleef ze jarenlang muisstil. Is dat misschien omdat Commissievoorzitter Juncker en Spaans premier Rajoy deel uitmaken van dezelfde christendemocratische fractie? Dat zou een onverdedigbaar staaltje vriendjespolitiek zijn met honderden gewonden tot gevolg. Ik ben verbolgen.”

Sander Loones: “Alsof het maandenlange stilzwijgen van Juncker & co nog niet genoeg was, bewierookt ze vandaag ‘het leiderschap van premier Rajoy in het beheersen van dit moeilijk proces’. De Europese Commissie gooit bloemetjes naar een leider die gemaskerde en zwaarbewapende stoottroepen zijn eigen bevolking laat aanvallen. Het leiderschap van Rajoy stoelt op wapenstokken en rubberkogels. Wat een Europese lidstaat onwaardig is, krijgt steunbetuigingen vanuit het Berlaymont-gebouw. Commissievoorzitter Juncker moet zijn conclusies trekken en opstappen, zoveel is duidelijk. En er moet werk gemaakt worden van correcte en ernstige internationale bemiddeling.”

Helga Stevens: “Ik hoop op een sterk signaal van het Europees Parlement in dit Catalonië-debat: Neen aan dit onverdedigbare geweld. En laat er geen twijfel over bestaan: wie denkt zoete broodjes te kunnen bakken met deze Spaanse premier Rajoy, wie dit nu nog een ‘interne Spaanse kwestie’ noemt, bewijst Europa trouwens ook geen dienst. En die kan voortaan elke morele hoogdravendheid best achterwege laten.”