...

Situatie na doortocht orkaan Irma

irmaSituatie na doortocht orkaan Irma. Buitenlandse Zaken staat momenteel in contact met 16 Belgen die wensen te worden geëvacueerd uit de regio die door orkaan Irma is getroffen. Daarover is er permanent overleg met Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

In de regio waar de orkaan de voorbije uren voorbijraasde, is de situatie nog altijd uiterst moeilijk. Transport- en telecominfrastructuur hebben het zwaar te verduren gehad. Onze partnerlanden werken dag en nacht om in de eerste noden van de mensen ter plaatse te voorzien en om de veiligheidssituatie te controleren.

Wat de evacuatie betreft, gaat de prioriteit in de eerste plaats naar personen die medische bijstand nodig hebben. Vervolgens komen toeristen en bewoners aan de beurt. De vraag voor evacuatie overtreft momenteel ruim het aanbod, waardoor het voor de betrokken landen niet mogelijk is om duizenden gestrande mensen snel te weg te brengen.

Via onze ambassades in Parijs, Londen en Den Haag en vanuit het crisiscentrum blijft Buitenlandse Zaken de situatie uur per uur volgen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen voor de gestrande Belgen. We herhalen de oproep aan landgenoten in moeilijkheden die zich nog niet hebben gemeld om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat ter plaatse of met de wachtdienst in Brussel op +32 2 501 81 11.

Momenteel komt de orkaan aan land in de Amerikaanse staat Florida, waar uitgebreide voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Het Belgische consulaat-generaal in Atlanta volgt de situatie daar nauwgezet op en staat landgenoten bij.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders volgt de situatie op de voet.