John Crombez op het podium met Belgian Quo Band

Afgelopen donderdag ging in Oostende het 1e Bootsea-festival door. Een festival voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast zo’n 1.000 bezoekers was ook Belgian Quo Band van de partij voor een benefietoptreden, maar ze brachten ook een speciale gast mee: John Crombez.

Interview na het festival
Jullie vieren dit jaar het 10-jarig bestaan van de band, maar belofte maakt schuld: jullie zouden een benefiet doen dit jaar?

Wesley: Klopt, donderdag deden wij een (gratis!) optreden tijdens het Bootsea Festival in Oostende. Dat is een dance-festival voor mensen met een verstandelijke beperking. Ja, een DANCE-festival. Maar de organisatie had ons gecontacteerd voor de after-party, onze muziek is immers zeer ruim geliefd en zeker bij dit doelpubliek.

Idd, een beetje een vreemde combinatie van Dance en Status Quo, hoe kwam de organisatie bij jullie?

Wesley: wel, dat brengt ons dadelijk bij het speciale aan dit gebeuren. John Crombez (voorzitter S.PA) is de peter van het event, maar hij is ook gitarist. Hij had onze oproep om een benefiet te doen opgemerkt in de media en zag daar wel iets in voor Bootsea. Ondertussen was hij zo enthousiast dat hij ook de gitaar rond de nek wilde hangen om met ons mee te spelen!

Belgian quo bandEen politiek zwaargewicht die een gastoptreden doet bij jullie: geen schrik om hierop afgerekend te worden als band?

Lieven: Wel nee, helemaal niet! Mensen zijn slim genoeg om in te zien dat dit niets met onze eigen politieke kleur te maken heeft, maar enkel om het goede doel draait. Dat is trouwens ook zo bij John, dat is geen partij-event of zo. Al moeten we wel toegeven dat we eerst intern gepolst hebben of iemand hier een probleem mee heeft. Laat ons eerlijk zijn: er zijn veel radicalere partjen dan “De Sossen”.

Hoe was het om met BQB op het podium te staan?

John: Ik had al eerder met een band op het podium gestaan, maar ik was toch wel wat zenuwachtig. Door mijn drukke agenda had ik geen tijd om te repeteren en die mannen van Belgian Quo Band spelen echt wel als een super ge-oliede machine.

Hoe reageerde het publiek?

Wesley: Het was een zeer dankbaar publiek, maar dat wisten we eienlijk op voorhand. Op dit festival “for specials” is de inter-actie met het publiek veel directer. Ze gaan ook los vanaf de eerste noot. Toen John op het podium kwam ging het dak er pas echt af.

John, mss een idee voor een cariere na de politiek?

John: Wie weet?! Nee, voorlopig heb ik het zo druk dat ik niet eens tijd had om te repeteren met BQB. Ik heb hen wel gezegd dat ze me steeds mogen bellen als ze een gitarist nodig hebben (lacht).

John Crombez