...

Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise sluiten samenwerkingsovereenkomst

-dinsdag 5 september 2017 Gaasbeek- Het is naar aanleiding van open Monumentendag die dit jaar Natuur & Ergoed als één van de thema’s heeft, dat de Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise vanmiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden. Door kennis te delen en het aanbod op elkaar af te stemmen met promoties en arrangementen, streven de partners naar meer en beter openbaar toegankelijk groen en een verhoogde natuurbeleving in de Vlaamse Rand rond Brussel.

Inhoudsopgave toon

Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise sluiten samenwerkingsovereenkomst - Image00007

Daar mochten wij deze namiddag getuigen van zijn door het tekenen van het charter in de museumtuin van het kasteeldomein Gaasbeek. In de verschillende toespraken werd de nadruk gelegd op de schoonheid van de verscheidene tuinen in Vlaanderen. Deze tuinen in de Vlaamse Rand rond Brussel in beheer bij de agentschappen Natuur en Bos (ANB) en Plantentuin Meise zijn van internationaal topniveau. De Museumtuin van Gaasbeek, een sprookjesachtige plek naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 9de eeuw. Maar ook de rozentuin Coloma, de Oranjerietuin in Vordenstein en de kasteeldomeinen Drie FonteinenGroenenberg en Ter Rijst worden door het ANB beheerd.Door de krachten te bundelen, wordt het mogelijk om het groen in de rand rond Brussel veel sterker te profileren als trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise sluiten samenwerkingsovereenkomst - Image00011

En zo ook de natuurbeleving te verhogen. Onder meer aan de hand van gemeenschappelijke promoties en innovatieve arrangementen. Zo worden er nu al wederzijdse kortingen gegeven voor de Museumtuin van Gaasbeek en de Plantentuin Meise. Op vertoon van een toegangsticket tot de Museumtuin krijgen bezoekers een korting op hun toegangsticket tot de Plantentuin; omgekeerd krijgen bezoekers van de Plantentuin korting op hun ticket voor de Museumtuin.

En er is nog een nieuwtje groepen die inschrijven voor een arrangement dat een ontbijt en rondleiding in de Plantentuin combineert met een lunch en een rondleiding aan het Kasteel en de Museumtuin van Gaasbeek. ( zowel de Museumtuin van Gaasbeek als de Plantentuin Meise worden tijdens de Open Monumentendag op zondag 10 september gratis opengesteld voor het publiek). Wie die dag één van beide tuinen bezoekt, krijgt een gratis ticket voor de andere tuin dat geldig is tot en met 31 oktober 2017.

Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise sluiten samenwerkingsovereenkomst - Image00009(Marleen De Kegel schepen van toerisme S-P-Leeuw luistert aandachtig)

De samenwerking zorgt er natuurlijk ook voor dat de kennis die beide agentschappen apart van elkaar hebben, gedeeld kan worden. Bijvoorbeeld op het vlak van datamanagement, onthaal van bezoekers, opleidingen, promotie en het inzetten van vrijwilligers. Ook de kennis en informatie over beheer van specifieke levende collecties en beheertoepassingen in het algemeen, zoals bijvoorbeeld pesticidevrij beheer, zullen worden uitgewisseld.

Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise sluiten samenwerkingsovereenkomst - Image00015(Marleen Evenepoel,  en Steven Dessein tekenen het charter)

Vandaag, op dinsdag 5 september, is het samenwerkingscharter in de Museumtuin van Gaasbeek ondertekend door Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het ANB en Steven Dessein, administrateur-generaal van het Agentschap Plantentuin Meise. Er is ook symbolisch een kenmerkende plant van beide tuinen uitgewisseld.

Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Plantentuin Meise sluiten samenwerkingsovereenkomst - Image00020

(Het getekende charter)

voor meer informatie:

www.natuurenbos.be

www.plantentuinmeise.be

europeanheritagedays.com/Home/Heritage-and-communities.aspx

www.openmonumentendag.be