...

Belg massaal aan de pillen

Belg massaal aan de pillen - pillen1Belg massaal aan de pillen

Elke dag worden er ruim 14 miljoen pillen geslikt. Het gaat enkel om geneesmiddelen die worden terugbetaald, dus slikt de Belg nog veel meer medicamenten. Het gebruik van terugbetaalde medicatie is in vijf jaar tijd nog met een 8-tal procent toegenomen. Het kost de maatschappij een dikke 2,6 miljard euro per jaar. Omdat de overheid erg inzet op het verlagen van de prijs van geneesmiddelen, zodat ook de patiënt minder moet betalen, blijven de uitgaven de laatste jaren wel stabiel.

Veruit het meest geslikt zijn geneesmiddelen voor het hart en de bloedvaten, zoals statines – middelen om het vetgehalte in het bloed te verlagen en zoals bloeddrukverlagers. Zij zijn goed voor 677 miljoen euro per jaar. Op nummer twee staat medicatie voor het maagdarmstelsel en de stofwisseling. Het gaat om bijvoorbeeld zuurremmers en middelen tegen diabetes. Zulke middelen kosten de maatschappij een 299 miljoen per jaar aan terugbetalingen. Het derde meest gebruikt worden geneesmiddelen voor de zenuwen, voornamelijk antidepressiva. Kostprijs: zo’n 413 miljoen euro per jaar.

Van Camp vindt dat de overheden te weinig een visie op lange termijn ontwikkelen: “Mensen worden massaal symptomatisch behandeld, bijvoorbeeld met antidepressiva, deels omdat dat het enige is dat wordt terugbetaald. Ik vraag me af waarom de overheid consultaties bij de psycholoog niet terugbetaalt, zoals onze fractie (wetsvoorstel van collega Hufkens) al lang vraagt. Het vraagt een investering die zich zal terugverdienen, maar dan moet de minister wel verder kijken dan haar neus lang is. Hetzelfde geldt voor middelen tegen suikerziekte – ze zijn zeker nodig voor mensen met diabetes, dat staat buiten kijf. Maar waarom wordt er ondertussen niet meer ingezet om het aantal mensen met overgewicht en obesitas (de nummer één oorzaak van diabetes) terug te dringen?”