...

Beleef het Aalsters industrieel verleden aan Schotte

Beleef het Aalsters industrieel verleden aan Schotte - schotte

Beleef het Aalsters industrieel verleden aan Schotte

Het rijke industriële verleden van Aalst komt helemaal tot zijn recht op de site Schotte. Nieuwe erfgoedborden vertellen het verhaal van de voormalige leerlooierij. De toeristische wandel- en fietsroute ‘Over keizers, kapiteintjes en baronnen’ kruist het pad van de Aalsterse textielbaronnen.

“Nu de restauratie van de twee schouwen en de muur langs de Kapellekensbaan achter de rug is, maken we zoals beloofd van de site Schotte een informatiepunt over het industrieel verleden van onze stad,” zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “We moeten immers ons erfgoed niet alleen bewaren maar we willen het ook maximaal ontsluiten naar het brede publiek.”

Die ontsluiting gebeurt door vijf erfgoedborden die op donderdag 29 juni 2017 onthuld worden. De borden vertellen het verhaal van het bedrijf ‘Schotte et fils’, maar dit wordt gekaderd tegen de bredere achtergrond van de industrie in Aalst. Vanzelfsprekend kunnen ook priester Daens en Louis Paul Boon niet ontbreken.

Het zijn niet enkel de infoborden die verwijzen naar het industriële verleden van de site Schotte. De brasserie in het gebouw draagt de toepasselijke naam ‘De Looyerij’ en op de muur aan de ingang is het briefhoofd van de vroegere leerlooierij op een prachtige manier gereproduceerd.

Nieuwe wandel- en fietsroute ‘Over keizers, kapiteintjes en baronnen’ Het infopunt over het industriële verleden van Stad Aalst past perfect in de nieuwe wandel- en fietsroute die het team Toerisme klaar heeft. De route draagt de naam ‘Over keizers, kapiteintjes en baronnen – Op stap door het rijk industrieel verleden van Aalst’. “De titel ‘keizers, kapiteintjes en baronnen’ verwijst naar de verschillende textielbaronnen uit onze stad,” stelt schepen van Toerisme Mia De Brouwer (N-VA). “Je wandelt of fietst langs bekende en minder bekende plaatsen die een grote rol hebben gespeeld tijdens ons industriële verleden en die ook nu nog het stadsbeeld bepalen.” Het 19e en 20e eeuwse dynamische en innovatieve karakter van onze stad wordt in de schijnwerpers gezet met interessante weetjes en verrassende achtergrondinformatie. De brochure is beschikbaar in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt voor 2 EUR. Je kunt de route te voet afleggen (+/- 2 uur 30 minuten) of met de fiets (+/- 1 uur 30 minuten).

“Het doet deugd om te zien dat het ons gelukt is om van Schotte een multifunctionele locatie te maken met sport, natuureducatie en erfgoed,” zegt schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V). “De nieuwe wandel- en fietsroutes, die starten aan Schotte, de 5 erfgoedborden en de klimmuur op de
oude fabrieksschouw bewijzen dat Schotte uniek is in Vlaanderen en goed op weg is om een begrip te worden in de regio.”

Ook burgemeester Christoph D’Haese is zeer tevreden met de ontwikkelingen op Schotte: “Schotte is een geslaagde make-over van een industrieel naar een ultramodern sportcomplex. Het staat symbool voor de fenomenale omwenteling die deze stad de jongste jaren doormaakt.”