...

Luid protest op trappen Dilbeeks gemeentehuis

-Dilbeek- Omstreeks 19.30u verzamelden gisterenavond (28 juni) de eerste betogers met leeuwenvlaggen op de trappen voor het gemeentehuis om de gemeenteraadsleden van OPEN VLD/Lijst van de burger een “warm” onthaal te bezorgen. Voor deze actie werd opgeroepen door verschillende Vlaamse verenigingen zoals Marnixring, VVB, en anderen. Bedoeling was de samenwerking tussen VLD en UF aan de kaak te stellen.

Inhoudsopgave toon

Luid protest op trappen Dilbeeks gemeentehuis - P1090847We kunnen ook zeggen dat de actie zeer geslaagd was want buiten de Dilbeekse verenigingingen was er ook een delegatie van Dilbeekse inwoners, T.A.K. Vlaams Belang en N-VA. De fractieleider van N-VA Jan Erckelbout samen met schepen Diane Van Hove en nog anderen namen plaats achter het bord:” Union fait la farce, Vlaamse partijen geen samenwerking met U.F”. Wat door  fractieleider van OVLD Luc De Leu en voorzitter Marc Willen niet in dank werd afgenomen.
Luid protest op trappen Dilbeeks gemeentehuis - P1090852 Luc De Leu en Marc Willen

Daarna kwam ere-burgemeester Platteau de trappen opgestapt en ging in alle kalmte de actievoerders groeten. Ook hij kreeg wat verwijten naar zijn hoofd geslingerd van de opgekomen menigte maar al bij al verliep het nog rustig. Anders was het gesteld met Jef (lawijt) Valkeniers die ging vocaal in de clinch met de betogers en op dat moment waren de woorden lafaard, kazakkendraaier en verrader niet uit de lucht. Daarna kwamen nog een aantal Franstaligen de trappen op maar deze werden met rust gelaten omdat de actie vooral bedoeld was tegen O.V.L.D. en hun samenwerking met U.F.

Luid protest op trappen Dilbeeks gemeentehuis - P1090866Jef (lawijt) Valkeniers

Bij de behandeling van punt 12 ‘Kennisgeving aangepaste meerjarenplanning’ nam raadslid David De Freyne het woord: “Bij alle stemmingen van groot belang zijn er steeds 18 stemmen tegen de voorstellen van de coalitie. 18 stemmen, bekomen door samenwerking van Open VLD met 1 onafhankelijke Jos Crabbe en de volle samenwerking van 4 Franstalige gemeenteraadsleden (UF)..Die samenwerking werd vorige gemeenteraad bij het stemmen over de aanpassingen voor de meerjarenplanning niet onder stoelen of banken gestoken. En dat, bij een fractie, waarin enkele leden in het begin van hun politieke carrière op de barricades stonden voor Vlaanderen, voor de Vlaamse Rand, voor de Vlamingen in Brussel.

Luid protest op trappen Dilbeeks gemeentehuis - P1090851

Wie gelooft die mensen nog als ze zeggen de Vlaamse zaak te dienen?” besluit de N-VA fractie. Jos Crabbe stond in 1988 op de lijst van Volks, als wat hij altijd zelf beweert, een man van het volk. Fractieleider Luc Deleu zetelde van 1976 tot 1978 als gemeenteraadslid voor de Volksunie in Opwijk. Jef Valkeniers zat bij de Volksunie van 1970 tot 1993, als burgemeester (‘70-‘76 in Schepdaal en ‘82- ‘88 in Dilbeek), als staatssecretaris voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest (’88-’89) en als volksvertegenwoordiger van 1974 tot 1985.

Deze mensen hebben zich jaren ingezet voor Vlaanderen en de positie van Nederlandse taal en tegen de opmars van de Franstaligen in Brussel en de Rand. Dat net zij hun Vlaamse waarden achterwege laten om samen te werken met de Union des Francophones, die staan voor een uitbreiding van Brussel en het schrappen van de taalwet en taalafspraken in Vlaanderen, is onbegrijpelijk voor de N-VA. Dat net zij, in het Dilbeek ‘waar Vlamingen thuis zijn’, de Franstaligen de kans geven Dilbeek te blokkeren is ongezien! Om dat in de verf te zetten overhandigde raadslid De Freyne elk van hen een Vlaamse Leeuwenvlag.

Hopelijk helpt deze actie hen inzien dat ze hun afkomst verloochenen en denken ze de komende jaren na over de gevolgen van hun vrijerij met de UF zo ging De Freyne verder. Bij Jef Valkeniers schoot deze actie in het verkeerde keelgat en wierp woedend de vlag in de richting van het hoofd van burgemeester Willy Segers. Fractieleider Guy Pardon ontving de vlag en nam ze mee naar huis. Dat het in Dilbeek in de komende gemeenteraden nog zal stormen staat in de sterren geschreven. Word ongetwijfeld vervolgd!

Meer foto’s klik hier