Procedureregeltjes om Turkije-debat uit te stellen

Procedureregeltjes om Turkije-debat uit te stellen - europa1Europees Parlement verschuilt zich achter procedureregeltjes om Turkije-debat uit te stellen

Europees Parlementslid Sander Loones roept zijn collega-Europarlementsleden op om het dossier Turkije eindelijk echt serieus te nemen: “Het Europees Parlement vergaderde deze week in Straatsburg. Maar tot mijn grote verbazing stond Turkije niet op de agenda. Maandag vroeg ik dan ook om een debat over Turkije toe te voegen aan de planning. Mijn vraag werd afgewezen. Europees Parlementsvoorzitter Tajani koos ervoor zich te verschuilen achter procedureregeltjes. Onbegrijpelijk. Vooral omdat iedereen in Europa praat over de relatie met Turkije en enkel het Europees Parlement hierover niet transparant en fors debatteert. Ik krijg dit op straat niet meer uitgelegd…”

Het verzoek om over Turkije te debatteren werd onder meer afgewezen met het argument dat het Europees Parlement tijdens de plenaire week van 3 april een debat over Turkije zou voeren. Loones: “Maar nu blijkt dat zelfs dát het geval niet zal zijn. Het Turkije-debat zou worden verschoven naar 26 april. Dat is absurd. Het referendum in Turkije vindt namelijk reeds plaats op 16 april. Het Europees parlementsdebat zal dus geen vijgen, maar zowat rotte vijgen na Pasen opleveren. Een echt parlement debatteert op het moment dat het ertoe doet. Niet weken te laat. Vooral ergerlijk is dat het Europees Parlement vaak klaar staat om met het morele vingertje te wijzen wanneer ergens ter wereld iets gebeurt, maar een serieus Turkije-debat nu voor zich uitschuift. Ik roep dan ook alle collega-Europarlementsleden op hun stem te laten horen en te eisen dat het Turkije-debat toch vóór het Turks referendum plaatsvindt.”

Dat de relaties tussen Turkije en Europa verder escaleren blijkt ook uit de uitspraken vandaag van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Loones: “Cavusoglu stelde vandaag, en ik citeer ‘Europa staat op instorten. Ze slepen Europa de afgrond in. Heilige oorlogen zullen binnenkort beginnen in Europa’. Heilige oorlogen, het staat er letterlijk… En eerder vonden Turkse politici het gepast om Nederlanders Nazi’s en fascisten te noemen. Wij mogen dit niet dulden. We moeten dit streng veroordelen, ook als Europees Parlement.”

Ten slotte roept Loones op om niet in woorden te blijven hangen, maar ook over te gaan tot daden. Loones: “Eerder stemde het Europees Parlement al voor de bevriezing van de Europese financiering voor Turkije. Groot was echter mijn verbazing toen een week later de Europese begroting werd goedgekeurd door het Europees Parlement en zo toch opnieuw 600 miljoen euro richting Ankara werd gestuurd. Dit moet stoppen. Ik vraag dan ook aan alle Europarlementsleden een duidelijk engagement: zal u, net als de N-VA-Europarlementsleden, voortaan tégen élke Europese begroting stemmen die Turkije zo blijft belonen? Dat lijkt mij een vraag die elke politicus met een simpele ja of neen kan beantwoorden. Ons antwoord is alvast duidelijk: geen Europese centen meer voor Erdogan. Die verdwijnen toch maar in een democratische vergeetput.”