...

Haaltert – Bedankt voor het vertrouwen

Haaltert - Bedankt voor het vertrouwen - veerle baeyensBedankt voor het vertrouwen.

Wie zondagavond of maandagmorgen Facebook eens bekeken heeft zal ongetwijfeld de “boodschap aan de bevolking” van de burgemeester gezien hebben. Een serene en bij wijlen ontroerende boodschap . Een videoboodschap waarbij een burgemeester aan een deel van haar gemeenteraad komt vragen om de “opcentiemen” goed te keuren. Centen, de zuurstof, nodig om het volgende jaar te kunnen werken. Te kunnen investeren. Centen, de zuurstof, om de gemeente draaiende te houden.

Droevig, intriest, nooit gezien. Een burgemeester die een deel van haar gemeenteraad moet vragen te doen waarvoor ze verkozen zijn : het belang van de gemeente dienen. Hallucinant. Beseft die meute dan niet dat het volk, de mensen , de kiezer hen een “vertrouwen” gegeven heeft. Voor dit vertrouwen werden we na de verkiezingen toch bedankt. Misschien hebben zij dat niet goed begrepen maar de kiezer wel.

Het was het vertrouwen om goed voor de gemeente te zorgen niet om ze te gaan wurgen.
Je kan van goed, slecht of wanbeheer gaan spreken, een normale inwoner zoals Bonifaas weet toch niet wat dit is maar dit beheer kent hij wel. Dit is het gedrag van een paar pubers die hun gedacht niet krijgen. Pubers worden volwassen maar deze wijsneuzen helaas niet. Ze horen niet thuis daar waar verantwoordelijkheid moet worden gedragen. Wat er nu ook komt, goedkeuring van opcentiemen of niet dit is niet één maar veel bruggen te ver.

Je moet geen professor in de wiskunde zijn om te weten dat 3,4 miljoen euro neer komt op 194 € per inwoner, oud, jong, kaal enz. Zelfs minister Muyters had dit correct kunnen berekenen. Dit is het bedrag per inwoner dat NIET in de gemeente kan geïnvesteerd worden. Dit gaat van boekjes in de bib tot het vullen van putten in de weg. Dit moet volgens een deel van de gemeenteraad geblokkeerd worden, dit mag volgens hen niet doorgaan. Waarom zitten die daar dan?

Zelfs Bonifaas kan hier niks grappig of satirisch bij bedenken. Zelfs sarcasme lukt niet. Dit overstijgt het verstand van de gewone mens.
Dat de kiezer bij de vorige verkiezingen roet in het oranje en vooral blauwe eten is komen strooien is weten we al lang. Dat daardoor de NV-A haar intrede in de gemeenteraad heeft gedaan en daar zeker niet welkom is weten we nu ook.

Maar wat heeft dit met de NV-A te maken misschien was het wel bij gebrek aan beter. Aan een alternatief. De kiezer heeft voor verandering gekozen. De kiezer was de oude politieke cultuur van ons kent ons, ons zorgt voor ons en het blijft onder ons grondig beu. Daarom heeft hij anders gestemd. Niet alleen omwille van de NV-A.

Dat lijken sommigen niet te willen of kunnen beseffen en blijven halsstarrig aan het oude vast houden. Dit tot in het absurde. Ook al gaat men daardoor een volledige gemeente straffen en de eigen ruiten ingooien. Misschien hebben ze hun inspiratie bij Trump gehaald . Ondertussen kotst de halve aardbol hem uit maar dat lijkt hij ook niet te beseffen. Ook hij houdt vast aan zijn “alternatieve waarheid”. De alternatieve feiten.

Misschien moeten diegene die denken een ganse gemeente te moeten koeioneren ook eens een videoboodschap maken waarin ze de bevolking het doel van hun politieke spel uitleggen. Als het dan ook even kan ; welke het belang is voor de gemeente, voor ieder van ons, wel is. Tot nu toe is het in oorverdovend stil gebleven.

Misschien ware een beetje uitleg een teken van elementaire beleefdheid ten aanzien van diegene die hen tot “gekozenen” gemaakt heeft.
“Bedankt voor het vertrouwen”.
Bonifaas Boni